Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Obchodník s pohledávkami Čermák ovládl TV Barrandov, Soukup je pryč

17:29, 14. 5. 2024

Zkušený obchodník s pohledávkami a odborník na restrukturalizaci Jan Čermák (na fotce vlevo), který loni na podzim získal polovinu TV Barrandov, dokončil ovládnutí televizní stanice. Z majetkové struktury zmizel dosavadní vládce TV Barrandov Jaromír Soukup (vpravo).

Vyplývá to z evidence skutečných majitelů, podle které Čermák vlastní přes 99,97 procenta provozní firmy Barrandov Televizní Studio. Odchod Soukupa pak vyvolává otazníky nad jeho účinkování v programu TV Barrandov (Duel Jaromíra Soukupa, Jaromír Soukup LIVE atd.). Čermákův zástupce věc detailně nekomentoval. "Vyjádříme se později," reagoval Ivo Měšťánek. TV Barrandov se dlouhodobě pohybuje v nepříznivé situaci. Tíží jí obří dluhy, širší Soukupova skupina, zahrnující i mediálku Médea a vydavatelství Empresa Media, je cílem řady insolvencí a exekucí.

Podle oznámení z letošního února Barrandov Televizní Studio (BTS) má dluhy v celkové výši přes 991 milionů korun. Z tohoto Czech Digital Group (dceřinka Českých Radiokomunikací) měla pohledávky vůči BTS ve výši 336 milionů korun, samotné Radiokomunikace pak ve výši 86 milionů. Obě telekomunikační firmy TV stanici poskytovaly a poskytují vysílací služby související s přenosem TV signálu. Další pohledávky vůči BTS má například obchodník s pohledávkami Gomanold ve výši přes 85 milionů korun a samotný Čermák téměř 16 milionů korun. Zároveň Soukupova televize dle všeho stále dluží firmě Barrandov Studio cca 13 milionů korun za dodávky energií a další služby.

Největší dluhy TV Barrandov vůči skupině Českých Radiokomunikací vyřešil odkupem právě Čermák. Na majetek BTS bylo na konci února 2024 vyhlášeno moratorium, vzhledem k platební neschopnosti a vzhledem vyhlášeným exekucím věřitelů Knowlimits Group a Barrandov Studio k vymožení svých pohledávek vůči BTS. I to by mělo poskytnout majitelům BTS čas posunout restrukturalizaci a záchranné kroky do další fáze.

Pokud bude návrh restrukturalizace přijat, plán je pak následující: pokud možno navýšení podílu na TV trhu a následný prodej zájemci za nějakou solidní sumu. Podle čísel Asociace televizních organizací TV Barrandov dosáhla v roce 2023 podílu na sledovanosti jen 2,63 procent v CS 15+, celý den. V CS 15+ v prime time to bylo jen 2,16 procenta.