Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ledy se pohnuly: do čela Seznam Zpráv po pádu čísel nastupuje Jakub Unger

aktualizováno
11:14, 31. 5. 2024

Management Seznam.cz (majitel Ivo Lukačovič) se rozhodl vyměnit šéfredaktora zpravodajského webu Seznam Zpráv (SZ). Borovan.cz již dříve jako první na trhu upozornil na to, že SZ v uplynulých měsících vykázaly znatelný pokles shlédnutých stránek.

Až doposud Seznam Zprávám šéfredaktoroval novinář Jiří Kubík. Nyní jej na pozici nahrazuje opět dlouholetý mediální manažer Jakub Unger (ex-Hospodářské noviny, ex-Aktuálně.cz, ex-Mafra), ředitel seznamácké divize Zpravodajství a rádií. Tento post si Unger ponechá. Kubík se bude podle firmy věnovat rozvoji nového investigativního formátu.

Jak jsme čtenáři informovali před několika dny, zatímco v počtech reálných uživatelů (RU) Seznam Zpráv to nebylo tak hrozné (což souvisí s efektem homepage Seznam.cz, ale i v této kategorii jsou výkyvy směrem dolů), negativní vývoj postihl hlavně počet shlédnutých stránek SZ. Kupříkladu při porovnání září 2022 - září 2023 došlo podle NetMonitoru k sešupu počtu pageviews Seznam Zpráv o 30 procent, z 208 milionů na 144 milionů. V lednu 2023 uživatelé zhlédli 256 milionů pageviews, o rok později za stejný měsíc to bylo jen 171 milionů pageviews (meziroční pád o 33 procent). Více viz graf, který jsme publikovali již dříve:

"O této pracovní změně jsme s Jiřím Kubíkem diskutovali několik posledních měsíců. Umožní nám, abychom přímočaře řešili strategické úkoly, které před redakcí stojí. Páteří Seznam Zpráv jsou kvalitní investigace, byznysové zpravodajství, analýzy, komentáře, podcasty či schopnost obsahových inovací. A proto jsem rád, že jsme se s Jirkou shodli na myšlence nového investigativního formátu," tvrdí Unger, který v Seznam Zprávách působí od jejich vzniku v roce 2016.

Podle našich informací se tu ale hrála poněkud jiná hra: Ungerovi údajně hrozilo, že padající čísla SZ spadnou na jeho hlavu, tak raději obětoval člověka pod sebou. Ungerovým úkolem teď bude otočit trend návštěvnosti Seznam Zpráv a ve zpravodajství odstranit ty největší woke výstřelky, které neprospívaly mediálnímu byznysu Seznam.cz. Situace v Seznam Zprávách ještě bude zajímavá.

Velký rozhovor o homepage Seznam.cz a Seznam Zprávách s členem představenstva Matějem Huškem: