Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nejúspěšnějším popovým textařem a skladatelem 2023 se stal rapper Calin

17:54, 11. 6. 2024
Hudba Aleš Borovan

Kdo sleduje prodejní žebříčky IFPI, pro toho to nebylo žádné překvapení. Nejúspěšnějším skladatelem a textařem populární hudby za rok 2023 se stal rapper Calin (foto). Ceny v pondělí 10. června udílel v pražském divadle Archa+ Ochranný svaz autorský (OSA).

Calin společně s Davidem Kopeckým (hudební vydavatelství Mike Roft) stojí autorsky také za vítěznou populární skladbou roku, kterou se stala Hannah Montana. V oblasti vážné hudby se dařilo hudebnímu skladateli Janu Valtovi, který se stal nejúspěšnějším skladatelem roku, a současně jeho skladba Kingdom Come: Deliverance - suite for choir and orchestra zvítězila v kategorii Vážná skladba roku.

Nejúspěšnějším autorem v zahraničí se stal Theodor Vachler, syn filmaře Petra Vachlera. Ocenění pro nejúspěšnějšího nakladatele získala společnost A-Tempo Verlag. Nejúspěšnější autorkou vážné hudby do 35 let byla vyhlášena Darja Kukal Moiseeva a v populární hudbě do 35 let uspěl producent Daniel Suchánek známý jako ÜBeatz.

Zlatou cenu OSA za celoživotní přínos obdržel hudební skladatel a zakladatel Moravanky Jan Slabák. Do Zlatého fondu OSA byl zapsán hudební skladatel a textař známý zejména v oblasti dechové hudby Karel Vacek (in memoriam) a skladba Stín katedrál, jejímiž autory jsou Karel Svoboda a Ivo Fischer.

Ocenění vychází přímo ze statistik OSA. Dle pravidel zahrnují skladby a autory, kteří poprvé v posledních dvou letech zaznamenali úspěch ve vysílání rozhlasu a televize, v koncertním provedení, v prodejnosti nosičů, na internetu a při dalších užitích hudby, a to bez ohledu na datum jejich registrace u OSA.