Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Masochismus Iva Lukačoviče: Seznam.cz největším financiérem neziskovky, která sype peníze i radikálnímu A2larm.cz

aktualizováno
11:52, 19. 6. 2024

Je to trochu paradox. V uplynulých týdnech si miliardář a majitel Seznam.cz Ivo Lukačovič posteskl, že jím vlastněné Seznam Zprávy (SZ) zatočily příliš doleva, do oblasti woke aktivismu. A že management firmy SZ "nakolejí" zpět k pravicovému ladění. Nyní Borovan.cz zjistil, že Seznam.cz je rovněž největším donátorem/financiérem neziskovky, která podporuje z velké části levicová média, včetně těch krajních.

Neziskovka Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ) má na českém mediálním trhu kontroverzní pověst. U jejího vzniku stála řada oligarchů a vlivných hráčů s vlastními byznysovými zájmy. V uplynulých letech pak NFNŽ proslul tím, že finančně podporoval hlavně levicová až krajně levicová média jako Deník Referendum, radikální A2larm.cz/Deník Alarm, Deník N, Heroine nebo Voxpot (více zde).

Kontroverze vzbuzuje také projekt NFNŽ MediaRating, který hodnotí česká média (starší analýza MediaRatingu zde). Ve zkratce: NFNŽ je ve vztahu k MediaRatingu podle všeho ve střetu zájmů, Jednak fond v ratingu hodnotí i média, které sám spolufinancuje a tím pádem na ně má donátorské vazby. Jednak část zakladatelů a financiérů fondu měla před nedávnem svůj vlastní mediální byznys (jedná se o Deník N). Kvůli údajně špatně nastaveným kritériím v loňském roce požádalo o výmaz z MediaRatingu například vydavatelství Vltava Labe Media (viz zde). Zatím neúspěšně.

A hlavně, jedním z kritérií MediaRatingu má být transparentnost médií. Ovšem samotný NFNŽ byl donedávna sám netransparentní, protože kupodivu nezveřejňoval své hlavní financiéry. To se nyní změnilo. Po dlouhodobém tlaku Borovan.cz NFNŽ poprvé jmenovitě zveřejnil své největší dárce a sponzory. A to za rok 2023. A jsou zde některá překvapivá jména. Největším sponzorem NFNŽ v uplynulém roce se stal Lukačovičův Seznam.cz, který na konto kontroverzní neziskovce poslal 1,3 milionu korun. Mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová pro Borovan.cz uvedla, že to nebyl jediný dar firmy pro NFNŽ. "Ano, Seznam.cz i v minulosti podpořil NFNŽ částkami v podobné výši," sdělila Kapuciánová.

Další peníze loni věnovaly kupříkladu Livesport miliardáře Martina Hájka (800 tisíc korun), Cangarena Jaroslava a Silke Horákových (500 tisíc), Berrona SE/Jaroslav Beran Family Foundation (150 tisíc), Nadace Blížksobě (1,2 milionu) nebo řada vlivných oligarchů, byznysmenů a podnikatelů, stojících za prezidentem Petrem Pavlem (Jan Barta - milion, Libor Winkler - milion, Martin Vohánka - 500 tisíc). Mezi dárci je i Rodvinov Solar Energy (50 tisíc korun), ve kterém dříve figuroval ruský podnikatel Sergej Skutelnikov a kontroverzní starosta Věslav Michalik (STAN), který náhle zemřel v roce 2022 a u kterého se spekulovalo o původu jeho stomilionového majetku (podrobněji viz zde).

Je to vlastně zajímavý paradox i z druhé strany: krajně levicový A2larm.cz/Deník Alarm, který je známý svou nesnášenlivostí a výpady proti bohatým lidem a kapitalismu, je fakticky spolufinancován (minimálně některé jeho projekty) mocnými kapitalisty a nejbohatšími lidmi v České republice. Bude tak zajímavé sledovat, jak redakce A2larmu.cz, která o sobě tvrdí, že tvoří "protiváhu ke konzervativním webům a médiím vlastněným oligarchy", bude své financování fakticky z miliardářských zdrojů vysvětlovat svým četným čtenářům z řad levicových extremistů. Podle výroční zprávy NFNŽ Deník Alarm jen v roce 2023 získal od miliardáři financované neziskovky téměř 400 tisíc korun.