Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Evropská rozvojová banka a Evropská investiční banka nalijí peníze do ztrátového Rohlíku

12:28, 28. 6. 2024

E-commerce skupina Rohlík, která v uplynulých letech prodělala miliardy korun, získala další peníze od investorů - jak nových, tak i stávajících. Celkem tak skupina získala dalších 160 milionů eur (v přepočtu cca 4 miliardy korun).

Investice byla vedena Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD), spolu se stávajícími investory Sofina, Index Ventures, Quadrille a TCF Capital, a doplněna o financování kapitálem od Evropské investiční banky (EIB) v rámci její iniciativy Scale-Up. Výše podílů jednotlivých investorů na celkové sumě nebyla uvedena. Investice bude využita k podpoře plánů expanze společnosti Rohlik v německy mluvících zemích (DACH) a ve střední a východní Evropě (CEE). Do roku 2030 se chce firma rozšířit do deseti nových lokalit.

EBRD i EIB z části používají peníze členských států, tedy příslušných daňových poplatníků. Vlastní zdroje EIB zajišťují členové EIB, tj. členské státy EU. Výše kapitálového podílu jednotlivých členských států se určuje podle ekonomické síly při vstupu do EU. Dalším zdrojem EIB jsou emitované dluhopisy nebo půjčky na mezinárodních finančních trzích. Prostředky EBRD pocházejí hlavně od členských zemí, dárců, z Climate Investment Funds (CIF), Evropské unie, Global Environment Facility a Green Climate Fund.

Jak jsme uvedli již dříve, Rohlík Group nákladně expanduje především do Německa a do dalších zemích. To generuje vysoké prodělky, klíčové firmy skupiny pak v uplynulém fiskálu dokonce vykázaly záporný kapitál. Provozovatelem tuzemského e-shopu Rohlik.cz je společnost Velká Pecka, pod kterou spadá i malá část zahraničního byznysu skupiny. Rohlik.cz generuje většinu tržeb Rohlik Group. Společnost Velká Pecka loni na jaře 2023 vykázala záporný vlastní kapitál ve výši 54 milionů korun.

Záporný vlastní kapitál ve výši 4,155 miliardy korun za stejné období vykázala i společnost Rohlik.cz Investment, která konsoliduje za celou grupu. Celá skupina za fiskál 2022/2023 spadla do konsolidované ztráty ve výši přes 2 miliardy korun, o rok dříve konsolidovaná ztráta činila 1,35 miliardy. Rohlík Group, který působí v Česku, Rakousku, Maďarsku nebo v Německu, dle svých slov nyní dodává více než milion objednávek měsíčně a v roce 2023 obsluhovala více než 800 tisíc zákazníků.