Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Seznam Zprávy se stále nemohou vyrovnat s woke dědictvím. Pokles v červnu přesáhl 12 procent

10:33, 3. 7. 2024

Jeden z největších zpravodajských serverů Seznam Zprávy (SZ), který provozuje Seznam.cz, se stále nemůže vymanit z klesajících čísel. Ta jsou dávána částečně do souvislosti s někdejším důrazem portálu na woke agendu typu LGBT, strašení klimatickými změnami nebo údajná diskriminace menšin. Firma se nyní SZ snaží vrátit k seriózní žurnalistice a středopravé orientaci, klesající mód ale stále trvá.

Podle údajů NetMonitoru Seznam Zprávy za letošní červen zaznamenaly přes 144 milionů zhlédnutých stránek. Loni za stejný měsíc to bylo více než 164 milionů pageviews. Meziroční pokles tak dosáhl 12,25 procenta. Přitom u dalšího ukazatele, počet reálných uživatelů (RU), není pokles tak markantní. Letos v červnu stránky Seznam Zpráv navštívilo 4,56 milionu RU, o rok dříve 4,52 milionu RU. Klíčový pro prodej reklamy je však ukazatel pageviews. Čísla SZ za první letošní půlrok a meziroční srovnání, viz graf dole.

Za stejný měsíc v meziročním srovnání naopak vyrostl sesterský zpravodajský portál SZ Novinky.cz (majitel rovněž Seznam.cz). Ten za letošní červen vykázal 336 milionů pageviews, za červen 2023 to bylo 308 milionů pageviews. Mírně narostl i počet RU.

Pokles čísel SZ již několik měsíců řeší představenstvo Seznamu a všiml si jej i majitel firmy Ivo Lukačovič. Před několika týdny došlo k odvolání šéfredaktora SZ Jiřího Kubíka a jeho nahrazení dlouholetým mediálním manažerem Jakubem Ungerem (ex-Hospodářské noviny, ex-Aktuálně.cz, ex-Mafra). Jak však znalci mediálního trhu upozornili, samotný Unger coby ředitel seznamácké divize Zpravodajství a rádií rovněž zodpovídal za směřování Seznam Zpráv. Tento ředitelský post si Unger ponechal.