Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tržby Liftago se blíží 200 milionům korun, firma se rozdělí na dvě entity

07:50, 5. 7. 2024

Technologická a logistická firma Liftago (na fotce spoluzakladatel a poradce společnosti Ondřej Krátký) stále navyšuje tržby, podnik však vzhledem k pokračujícím investicím prodělal další miliony korun.

Společnost Liftago CZ v roce 2023 utržila 190 milionů korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 10 milionů korun. Čistá ztráta se loni mírně snížila - z 3,2 milionu na 3 miliony korun. Firma opět inkasovala peněžní injekci od majitelů - loni to byly 4 miliony korun, v roce 2021 příplatek mimo základní kapitál činil 12 milionů korun.

Liftago na trhu nabízí služby taxi a převoz zásilek. Hlavním podílníkem platformy je skupina Livesport miliardáře Martina Hájka, která na konci roku 2021 vlastnila 51,83 procenta. Dalšími majiteli je podnikatel Martin Hausenblas s 35,41 procenta a rovněž Krátký (nižší procenta).

Před nedávnem Krátký oznámil, že Liftago se rozdělí na dvě entity - původní Liftago a novou platformu Grid.online, do které se převede přepravní síť, doposud známá pod brandem Liftago.network. Ta byla spuštěna na podzim 2022, investice dosáhla řádu desítek milionů korun. V síti mohou spolupracovat všichni ti, kdo přepravují zboží a lidi ve městech. Infrastruktura má v každém momentu přehled o volných kapacitách všech zapojených dopravních prostředků v ulicích měst. Krátký by měl mít v nové entitě majoritu, naopak z původního Liftaga jako spolumajitel zcela odchází.