Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Křišťálový globus v Karlových Varech poprvé získal dokument, zvláštní uznání si veze i český Mord

19:01, 7. 7. 2024
Film Aleš Borovan

Hlavní soutěž na Karlovarském filmovém festivalu si poprvé odnesl dokument. Křišťálový globus získal britský film Marka Cousinse Náhlý záblesk hlubších věcí, který vypráví o britské malířce Wilhelmině Barns-Grahamové.

V zahraniční konkurenci na mezinárodním filmovém festivalu se neztratily ani české filmy. Celovečerní debut režiséra Adama Martince Mord (foto), obsazený zejména neherci, obdržel Zvláštní uznání poroty v Hlavní soutěži na 58. ročníku KVIFF.

"Mord je pomyslným vyvrcholením naší společné cesty s Adamem, která vedla od několika krátkých filmů až po nejvyšší možnou metu v podobě celovečerního hraného filmu. Zároveň je to náš absolventský film. Je milníkem, který nám otevírá dveře k novým možnostem. Námět Mordu se mnou od prvního okamžiku rezonoval, protože přináší témata, která řeším i já," uvedl producent Matěj Paclík ze společnosti Breathless Films, která snímek vyrobila.|

Diváckou cenu deníku Právo (mediální partner akce) si odváží dlouho očekávaný, třetí film režiséra Jiřího Mádla Vlny o událostech v Československého rozhlasu během komunistické okupace v roce 1968. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii obdržel herec Ivan Trojan (Šarlatán, Bourák, Anděl Páně 2 atd.).