Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Operátor PPF kupuje od Otruby internetovou firmu Nordic Telecom Regional

Očekávaný deal: mobilní operátor O2 Czech Republic, kterého prostřednictvím skupiny PPF ovládá miliardářka Renáta Kellnerová, kupuje telekomunikační aktivum. To přitom patří právníkovi a investorovi Tomášovi Otrubovi (foto), který je dle více zdrojů aktuálně partnerem Kellnerové a který je rovněž členem poradního sboru rodiny Kellnerových. Otruba přitom pracoval pro PPF ještě v dobách za Petra Kellnera.

O2 přitom k čerstvému dealu přistupuje opatrně. Oznámení o nové transakci zavěsila na svůj web, ale nerozesílala jej v rámci posílání firemních tiskových zpráv novinářům. "Společnosti O2 Czech Republic a Nordic Telecom Holding (Otrubův vehikl, pozn. aut.) podepsaly 24. června 2024 smlouvu o prodeji stoprocentního podílu v Nordic Telecom Regional. Transakce podléhá schválení příslušnými úřady."

Antimonopolní úřad nyní má několik měsíců na vydání konečného verdiktu. Současně již nyní spadá firma Nordic Telecom Regional v zástavě ve prospěch O2. "Podíl ve společnosti Nordic Telecom Regional je zastaven ve prospěch společnosti O2 Czech Republic na základě zástavní smlouvy k 100 procentnímu podílu ve společnosti uzavřené dne 24. června 2024 mezi společností Nordic Telecom Holdingjako zástavcem a společností O2 Czech Republic jako zástavním věřitelem k zajištění jakéhokoli stávajícího i budoucího, podmíněného i nepodmíněného, peněžitého dluhu blíže vymezeného v čl. 1.1 smlouvy o zřízení zástavního práva k podílu v rámci definice Zajištěných dluhů a to až do úhrnné výše 2 miliardy korun, vznikající v období do 24. června 2028."

Podle našich informací O2 od Otruby kupuje zákaznický kmen Nordic Telecom Regional (NTR). Jednat by se mělo o více než 100 tisíc zákazníků, kterým NTR poskytuje služby připojení internetu. Kromě toho NTR loni uzavřela "strategické partnerství" se satelitním a internetovým operátorem Telly (miliardář Petr Lamich), v jehož rámci získává internetové zákazníky Telly.

V současné době O2 dokončuje integraci zákazníků operátora Nej.cz, o které jsme psali již před několika měsíci. U Nej.cz se uvádělo, že má okolo 250 tisíc retailových zákazníků, kterým poskytuje zejména internetové připojení, televizní obsah (IPTV) a hlasové služby.

Díky všem těmto transakcím by se počet internetových zákazníků O2 měl zvednout na více než milion (k milionu to bude po integraci zákazníků Nej.cz, ale ještě bez NTF). Nordic Telecom Regional spadá pod mateřskou holdingovou firmu Nordic Telecom Holding. V ní Otruba drží 85 procent a 15 procent J&T Private Equity Group.