Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vysílací rada začala šetřit Českou televizi kvůli možnému zvýhodňování koalice SPOLU. Ta chce zároveň ČT přihrát nové peníze

08:09, 13. 7. 2024
Televize Aleš Borovan

Je to ta nejhorší zpráva pro ředitele České televize Jana Součka a současně pro demokratické principy a étos České republiky. Velká vysílací rada (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání - RRTV) začala šetřit Kavčí hory kvůli možnému nadržování vládní koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). A to ve stejné době, kdy SPOLU spolu s dalšími vládními stranami chtějí České televizi přihodit nový balík peněz z kapes koncesionářských poplatníků.

Jinými slovy, schvalování velké mediální novely, kterou předkládá ministerstvo pod vedením Martina Baxy (ODS), se tak časově sešlo s oficiálním podezřením z možného narušování férové politické soutěže ze strany Kavčích hor ve prospěch předkladatelů zákona. Ve hře je tak porušování vlastních etických norem a zákona ze strany veřejnoprávní televize (konkrétně Zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání). Kontroverzní novela, kterou kritizují mobilní operátoři, průmysl, koncesionáři, Legislativní rada vlády nebo komerční vysílatelé, v uplynulých dnech prošla prvním čtením v poslanecké sněmovně (více o novele zde).

Kamenem úrazu se stal diskusní pořad Superdebata (screen), vysílaný 6. června na ČT1 a ČT24 před europarlamentními volbami. Do Superdebaty byli z nepochopitelných důvodů pozváni hned tři zástupci SPOLU, zatímco další strany zde měly jen jednoho zástupce. A další subjekty, kterým předvolebními průzkumy dávaly šance na vstup do europarlamentu, neměly zástupce žádného. Oficiálním vysvětlením ČT bylo, že šlo o diskusi pro předsedy politických stran a hnutí, které jsou aktuálně zastoupeny v Poslanecké sněmovně (což zase nedává smysl, protože řada z nich v eurovolbách ani nekandidovala).

"Koncepce Superdebaty odrážela roli národního parlamentu, a stran v něm zastoupených, pro působení země v unijních strukturách a pro ovlivňování jejich složení či fungování. Pominout tuto zásadní rovinu vztahu národního parlamentu k EU ČT nechtěla," vysvětlila ideu televize mluvčí ČT Vendula Krejčová.

Vysílací rada se nyní rozhodla zahájit s Českou televizí řízení o přestupku pro možné porušení zákona. "Provozovatel (tj. ČT, pozn. aut.) do závěrečné debaty před volbami do Evropského parlamentu pozval předsedy politických stran a hnutí, které jsou aktuálně zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Provozovatel mohl zvoleným kritériem výběru hostů narušit princip rovné politické soutěže tím, že zvýhodnil volební subjekt SPOLU, který v pořadu reprezentovali tři zástupci, a současně znevýhodnil volební subjekty, které nebyly do pořadu pozvány, přestože měly dle předvolebních průzkumů ve volbách do Evropského parlamentu reálnou šanci na dosažení volebního úspěchu."

"Provozovatel se tím mohl dopustit porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, případně jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě," uvedla vysílací rada.

Vzhledem k šetření ČT v záležitosti možného zvýhodňování vládní koalice SPOLU, které nyní provádí RRTV, je tak jediným možným postupem vládní koalice stažení příslušné velké mediální novely z pořadu jednání sněmovny. Do doby verdiktu RRTV. V opačném případě Česká republika přiznaně dostává rysy banánového státu, ve kterém establishmentové síly vydržují oficiální mediální tlampače režimu výměnou za loajalitu a ovlivňování politické soutěže. Což bude mít další devastující následky pro postavení ČT na mediálním trhu a důvěryhodnost a nezávislost Kavčích hor.