Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mafra ukončí vydávání tištěných Lidových novin, online verzi zachová

17:09, 16. 7. 2024

Tah, který se čekal již několik let. Jedno z nejslavnějších jmen českého printového trhu, Lidové noviny, které s přestávkami vychází od roku 1893, opět končí. Vydavatelství Mafra, které ovládají Karel Pražák nebo Pavel Tykač, se rozhodlo ukončit vydávání tištěných LN ke konci srpna.

Mafra v průběhu posledních let jednala s několika možnými zájemci o odkupu LN, nikdy se však nepodařilo najít shodu o prodejní ceně. Vysoké náklady, zdražení tiskařského papíru, energií a služeb a pokles tiskového trhu obecně nakonec Mafru dovedl k rozhodnutí o uzavření titulu. Vydávání online serveru Lidovky.cz bude zachováno, jeho obsah bude podle zástupců Mafry rozšířen zejména o názorové texty. Změny by se měly týkat několika desítek novinářů LN.

"Nejúspěšnější příloha Lidových novin Orientace, díky které si deník v sobotu předplácejí tisíce čtenářů, se od září stane součástí sobotního vydání deníku Mladá fronta Dnes. Vzhledem k vyššímu tištěnému nákladu se příloha Orientace dostane k ještě většímu počtu čtenářů," uvedlo vydavatelství. Mafra předplatitelům printových Lidových novin nabídne bez změny ceny sesterský deník Mladá fronta Dnes a navíc přístup k exkluzivnímu placenému online obsahu na iDNES Premium za 1 korunu do konce roku 2024.

Podle kanceláře pro ověřování nákladů tisku ABC ČR Lidové noviny za květen 2024 prodaly v průměru 17 514 výtisků denně. Z toho na elektronickou verzi připadlo 4600 kusů. V pátek to bylo hodně přes 25 tisíc výtisků.