Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ze sporného MediaRatingu byly vyřazeny weby Investigace.cz, Neovlivni.cz nebo Drbna

19:19, 19. 7. 2024

Překvapivá změna v projektu MediaRating (MR), který má ambici hodnotit "důvěryhodnost médií". Za projektem stojí kontroverzní neziskovka Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ), spoluzaložená a financovaná řadou miliardářských skupin a oligarchů, působících v České republice. Z MR nyní náhle vypadla skupina tuzemských médií.

"Z MediaRatingu byly vyřazeny weby Romea, PrahaIn, Neovlivni.cz, Investigace.cz a Drbna. Nesplňovaly kritéria pro zařazení a nadále zůstávají v Mapě médií v sekci Zpravodajské a komentářové portály," uvedl NFNŽ na svém webu. Na dotaz Borovan.cz ohledně důvodů vyřazení výkonný ředitel NFNŽ David Klimeš doposud neodpověděl.

Kupříkladu u webu Investigace.cz, který se podle vlastního vyjádření zaměřuje na "původní investigativní kauzy", by teoreticky mohlo hrát roli, že za roky 2021 a 2022 doposud nezveřejnil výroční zprávu a tedy zdroje financování. "Zpoždění se zveřejňováním VZ máme proto, že firma, která nám dělala finance a finanční zprávy, zkrachovala a měli jsme problém dostat se k našemu účetnictví a uzavřít finanční roky. Už jsme to ale vyřešili a do konce léta budou naše účetní závěrky zveřejněné," uvedla pro Borovan.cz zakladatelka Investigace.cz Pavla Holcová, která důvody vyřazení svého projektu nezná.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Investigace.cz z roku 2020 web získal finance kromě jiného z fondu Digital Defenders Partership, který dle svého webu prosazuje radikální agendu „feminismu, dekolonializace, genderové rovnosti, diverzity“ a který je financován vládními penězi například Česka, Austrálie, Velké Británie nebo Německa (podle Holcové jim zafinancoval novou techniku jako náhradu za ukradené technické vybavení), nebo z National Endowment for Democracy, což je vládní organizace USA.

Pozornost vzbuzuje rovněž fakt, že redaktorem Investigace.cz je Josef Šlerka, někdejší výkonný ředitel NFNŽ v letech 2017 až 2021. Šlerka je stále spojován s projektem MediaRating, který donedávna Investigaci.cz hodnotil. To mnoho lidí na mediálním trhu považuje za střet zájmů. "Za střet zájmů by bylo možné považovat, pokud by Josef Šlerka byl zároveň redaktorem a kupříkladu členem Správní rady či Kolegia. V tomto případě po opuštění pozice ředitele NFNŽ šel pracovat jinam. Josef Šlerka nehodnotí práci webů, má na starost celkový rozvoj MediaRatingu, nikoli samotné hodnocení webů. To vede Klára Tejchman a její tým kodérů," má jiný názor Klimeš.

Proč je účast v MediaRatingu pro řadu českých médií důležitá - má přímý dopad na část jejich výnosů. Hodnocení v MediaRatingu je totiž podmínkou pro zařazení do projektu Newsfeed na homepage Seznam.cz. Zde se objevuje obsah od externích vydavatelů, se kterými se Seznam následně dělí o výnosy z "protočené" reklamy (velmi často je to 70 procent pro Seznam.cz a 30 procent pro zadavatele).

Třeba Investigace.cz v Newsfeedu není, ale Neovlivni donedávna ano. A kupříkladu velké vydavatelství Vltava Labe Media (Deník; vlastník Penta) již před rokem samo požádalo o vyřazení z MediaRatingu. Zatím neúspěšně (psali jsme o tom dříve - viz zde). Důvodem je údajná netransparentnost NFNŽ a subjektivnost MediaRatingu (viz rozhovor výše). Pravda je, že nadační fond donedávna nezveřejňoval, kdo jej ve skutečnosti financuje. Teprve nyní na jaře financiéry zveřejnil ve své výroční zprávě za rok 2023 (viz zde).

MediaRating se již dříve stal terčem kritiky pro některé kontroverzní a sporné aspekty (viz starší analýza Borovan.cz zde). Kromě VLM s jeho konstrukcí, chybovými údaji a údajně nejasnými a měnícími se kritérii v poslední době vyjádřili nespokojenost zástupci Hlídacího Psa (zde), INCORP nebo Economia.