reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mediální dům Mafra loni prodělal přes čtvrt miliardy korun, snížil se i hrubý provozní zisk

Jeden z největších mediálních domů v Česku, Mafra (papírovým vlastníkem je Kaprain, vliv zde má PPF a Pavel Tykač), loni prohloubil ztrátu. Firma v roce 2023 skončila v čistém mínusu 254 milionů korun, o rok dříve net prodělek činil 85 milionů.

Loňský vysoký prodělek je dán především vysokými odpisy, které v uplynulém roce dosáhly 145 milionů (o rok dříve 147 milionů). Nákladové úroky a podobné náklady se meziročně zvedly z 64 milionů na 71 milionů korun. Tržby Mafry loni mírně klesly - z 2,756 miliardy na 2,679 miliardy korun (v absolutním čísle o 77 milionů). Hrubý provozní zisk (EBITDA) vydavatelství loni činil minusových 38 milionů, o rok dříve to bylo 126 milionů v plusu. V roce 2023 majitel poslal Mafře příplatek mimo základní kapitál ve výši 305 milionů korun.

Skupina dnes zveřejnila i konsolidované cifry, které se zatím neobjevily v obchodním rejstříku. Skupina měla dosáhnout tržeb ve výši 4,642 milionů a celkový EBITDA měl činit 302 milionů korun. "Uplynulý rok byl (nejen) pro vydavatelské odvětví náročný v mnoha ohledech, ať už se jedná o přetrvávající vysoké ceny energií, nárůst nákladů na nakupované služby, či především pokračující pokles prodejů tištěných médií. Díky efektivně nastaveným restrukturalizačním opatřením, jejichž realizace byla loni započata a v letošním roce se bude realizovat zásadní fáze, se však podařilo dopady poklesu tržeb v rámci mediální skupiny Mafra v podstatné míře minimalizovat," tvrdí Štěpán Košík, předseda představenstva Mafra.

Mafra vydává MF Dnes, Idnes.cz, Metro nebo řadu magazínů jako Žena a život, Bazaar, Cosmopolitan nebo Týdeník Televize. Do skupiny spadá rovněž TV Óčko, Rádio Impuls, tiskárny Mafra print, Ticketportal v Čechách i na Slovensku, digitální agentura Acomware nebo slovenská Mafra Slovakia. Skupina na konci srpna zastaví vydávání printových Lidových novin, na prodej má být údajně i Óčko.