Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Seznam Zprávy pokračovaly v poklesu, zatímco sesterské Novinky rostly o desítky milionů pageviews

08:00, 8. 8. 2024

Seznam Zprávám (SZ; provozovatel Seznam.cz), jednomu z největších zpravodajských serverů, se stále nedaří vymanit se z klesajícího módu. Naopak sesterský server Novinky.cz, který je více orientovaný na středopravé čtenáře, za stejné období znatelně narostl.

Za měsíc červenec 2024 podle měření NetMonitor server Seznam Zprávy navštívilo 4,41 milionu reálných uživatelů (RU). O rok dříve za stejný měsíc to bylo 4,71 milionu RU. Počet zhlédnutých stránek SZ za sedmý měsíc letošního roku dosáhl 144 milionů, což v meziročním srovnání představuje pokles o 13 milionů pageviews (v procentech: minus 8,3 procenta). Červnový pokles SZ v ukazateli pageviews činil 12,25 procenta.

Letošní červenec přitom není plonkový: začínal velký event, olympijské hry v Paříži, velké halo způsobila příprava strategie "zeleného pekla", díky které zchudne velká část Česka, kterou vláda nakonec odložila, nebo tajemné tance kolem přípravy rozpočtu ČR na rok 2025.

Klesající čísla Seznam Zpráv, která jsou dávána do souvislosti kromě jiného s experimenty s wokem obsahem v posledních letech nebo s poklesem produkce, trvá již minimálně od srpna 2023, tedy rok. V květnu letošního roku skončil dosavadní šéfredaktor SZ Jiří Kubík. Na jeho místo nastoupil Jakub Unger, ředitel seznamácké divize Zpravodajství a rádií.

Pro srovnání: sesterský zpravodajský server Novinky.cz (provozovatelem je rovněž Seznam.cz) v červenci 2024 navštívilo 5,07 milionu RU, o rok dříve rovněž 5,07 milionu RU. Počet pageviews v červenci24 dosáhl 328 milionů, o rok dříve za stejný měsíc 293 milionů. Jinými slovy, spíše středové Novinky v červenci utěšeně rostly, Seznam Zprávy, které se perou s neblahým woke dědictvím, za stejné období vykázaly pokles. Čísla konkurenčního Idnes.cz (Mafra): RU za červenec 4,75 milionu (o rok dříve 5,80 milionu), pageviews 534 milionů (553 milionů).

Velký rozhovor o plánech Seznamu a o Seznam Zprávách s Matějem Huškem z představenstva firmy zde: