Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knihobot získal novou investici přes 100 milionů, pomůže s mezinárodní expanzí

09:40, 20. 8. 2024

Digitální antikvariát Knihobot získal od investorů novou investici - 4 miliony eur, v přepočtu více než 100 milionů korun. Pro knižní start-up jde o dosud nejvyšší investorskou finanční injekci.

Vedoucím investorem se stal fond Genesis Growth Equity Fund I, přidala se k němu ale i investiční skupina Miton, která Knihobotu poskytla finance poprvé v roce 2021. Nyní Knihobot v rámci tzv. Series A kola ohodnotili investoři na více než 20 milionů eur (přes 500 milionů korun). Penízre budou použity na expanzi v německých trzích (DACH). Knihobot již před časem zahájil podnikání v Německu a v Rakousku pod brandem Bookbot.

"S pětiprocentním podílem na celém českém knižním trhu jsme ukázali, že secondhand může být první volbou. Musíte ale nabídnout opravdu dobrou službu pro zákazníky. Troufám si říct, že se nám to daří a že podobně kvalitní služba je ojedinělá i v Německu. I když si samozřejmě uvědomujeme, jak silná konkurence na tomto trhu panuje, první rok po expanzi ukázal, že o Bookbot je zájem. Nyní je tedy čas začít naši přítomnost v DACHu budovat ve velkém. Investice nám v tom pomůže," uvedl zakladatel a CEO Knihobotu Dominik Gazdoš (na fotce vpravo). Podle něj Knihobot brzy otevře v Berlíně první kamennou pobočku.

Provozní firma Knihobot v roce 2022 utržila přes 182 milionů korun. V porovnání s rokem 2021 je to růst o 140 procent (!). Čistý prodělek Knihobotu za sledované období činil 8,4 milionu, stejně jako o rok dříve. Loňský obrat přes 300 milionů (údaj firmy) korun chce Knihobot letos zdvojnásobit. A růstu musel přizpůsobit i provoz. Od léta má v provozu také nové skladové haly v pražské Hostivaři. Ty mu plní mimo jiné knihy z Rakouska, kde se úspěšně rozjela spolupráce s největší knihkupeckou sítí v DACHu, Thalií.