Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Do kin vstupuje česko-slovenský hit Miki o největším sériovém vrahovi Slovenska

09:04, 22. 8. 2024
Film Aleš Borovan

Fascinace české a slovenské kinematografie masovými nebo sériovými vrahy pokračuje. Do českých kin nyní přichází snímek Miki, který se inspiroval šokujícími skutky a řáděním zabijáka a mafiána Mikuláše Černáka na Slovensku. Snímek je zároveň znepokojujícím obrazem Slovenska 90. let, kde se vyděračské/mafiánské struktury propojily s policií, prokuraturou a vrcholovou politikou.

Miki má oficiální českou kinopremiéru dnes. Do slovenských kin však vstoupil již před týdnem a slaví úspěch. Podle údajů distributora Cinemart jej zde jen v předpremiérách a za první víkend vidělo více než 100 tisíc diváků. Produkci Mikiho měly na starosti PubRes (SK), Regia Civitas Productions (SK), Europeana Production (CZ).

Film se může pochlubit nadprůměrným scénářem Mira Šifry, zdařilou kamerou Mária Ondriša a výborným castem - Černáka hraje Milan Ondrík, v dalších rolí se objeví Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Martin Nahálka, Rebeka Poláková, Anna Javorková, Marek Fučík, Michal Kubovčík nebo Soňa Norisová. Režíroval Jakub Kroner.

Na natáčení se podílel filmový štáb, ve kterém se vystřídalo více než 170 členů, ve filmu si zahrálo 107 herců a přes 1300 komparzistů. Produkce pro potřeby filmu sehnala více než 200 dobových aut, některá z nich po filmových výbuších skončila na vrakovištích. Umělecké kostymérce Sandře Žigové se podařilo dát dohromady více než 2700 dobových kostýmů.

"Hlavním odkazem našeho filmu je, že jakékoli přehlížení či akceptování porušování pravidel jakéhokoli druhu může mít fatální následky. Bez ohledu na to, zda jde na první pohled o "malý přešlap" vůči pravidlům nebo krádež či vraždu. V každém mafiánském filmu protagonisté mluví o tom, že "to" dělají kvůli rodině. Faktem ale je, že rodina na "to" nakonec doplatí nejvíce. Je zde odkaz pro nás všechny, neboť morální rozložení společnosti, které nastalo v 90. letech, má své dozvuky až do dnešních dnů," uvedla producentka Zuzana Mistríková.

Mikuláš Černák, pocházející z malé horské vesnice Telgárt, na počátku 90. let vybudoval mafiánskou skupinu, která se kvůli brutalitě a masovému zabíjení stala nejobávanější na celém Slovensku. Černák byl v roce 1997 poprvé zatčen za hospodářské delikty, po pěti letech se dostal podmínečně na svobodu, ale v roce 2003 byl v Praze znovu zadržen zásahovou jednotkou české policie, a to i pro podezření, že je ve spojení s ruskojazyčným organizovaným zločinem. U soudu se nakonec přiznal ke spáchání 14 vražd. Rovněž zde napsal knihu Prečo som prelomil mlčania.

Slovensko-český film Miki je pouze první celovečerní film celého projektu. V lednu 2025 přijde do kin pokračování s názvem Černák.