reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Reputační problém pro Lukačoviče: woke „databáze fact-checků“ Seznamu obsahuje i nepravdy a lobbistické zdroje

11:35, 29. 8. 2024

Další špatná zpráva pro majitele Seznam.cz Iva Lukačoviče a opět souvisí s pokusem firmy zapojit se do tzv. boje proti dezinformacím. Nový projekt Seznamu Databáze fact-checků (viz zde) obsahuje i řadu nepravd, neúplných či zkreslených tvrzení nebo spekulativních teorií. Rovněž odkazuje na lobbistické zdroje či na server Manipulátoři.cz, sám publikující dezinformační texty. Celé to tedy místy připomíná spíše aktivistickou woke brožurku, než poctivý fact-checking.

Co je zarážející, že nepravdivé či částečně pravdivé jsou již první věty v popisu Databáze fact-checků: "Naše fact-checky se opírají o fakta z důvěryhodných nezávislých zdrojů..". Ve skutečnosti, jak si může ověřit každý uživatel, v textech jsou použity rovněž odkazy na lobbistické sdružení Jsme fér, které dlouhodobě agresivně lobbuje za prosazení homo sňatků. Jsme fér se za nezávislý zdroj dá označit jen stěží.

Rovněž neziskovka Fakta o klimatu nemůže být považována za zcela nezávislý zdroj - dostává peníze od klimatických nadací či organizací nebo od agentury EIT Climate KIC, spolufinancované Evropskou unii, tedy politickou organizací. Samostatnou kapitolou jsou odkazy na kontroverzní server Manipulátoři.cz, u kterého se prokázalo publikování dezinformačních textů (viz zde).

Celá Databáze je zvláštní a podivně poslepovanou směsí jednak správně vyvrácených dezinformací, hoaxů a jednak nepravd, neúplných, zkreslených tvrzení nebo ideologicky manipulativních textů. Zde uvedeme několik příkladů, které se v seznamácké Databázi fact-checků objevují (v úvodu je vždy název hesla):

  • Lipavský vyhodil Druláka. V textu se objevuje tvrzení: "Ústav mezinárodních vztahů je ovšem na ministerstvu zahraničí nezávislý." Ministerstvo je ve skutečnosti zřizovatelem samotného ústavu a na webu samotného ústavu je uvedeno, že "Ředitel je statutárním orgánem ÚMV.... Jmenuje jej ministr zahraničních věcí ČR na návrh Rady ÚMV." Těžko tak ústav označit za úplně nezávislý na ministerstvu.
  • Fakta o klimatu. Zde je uveden z neznámého důvodu pouze odkaz na stejnojmenný projekt Fakta o klimatu, který opět nemůže být označen jako zcela nezávislý. Jak uvádí na svém webu, peníze dostává například od agentury EIT Climate KIC, spolufinancované Evropskou unii, tedy politickou organizací, nebo od řady nadací či organizací (European Climate Foundation), bojujících proti fosilním palivům, za občasné zdroje energie (OZE) nebo za nulové emise CO2. Jinými slovy, nemají nezávislý přístup k dané problematice.
  • LGBTQ+ si nepřejí manželství pro všechny. Zde je uveden odkaz jen na jednu studii, která ovšem využila kritizované metodiky online dotazníků a které se účastnily LGBT organizace (jinými slovy, opět nejde o nezávislou studii). "V rámci kampaně s cílem šířit zájem o vyplnění online dotazníku jsme cíleně spolupracovali s řadou neziskových organizací, které publikovaly naši výzvu k zapojení v rámci nejrůznějších sociálních sítí (Facebook, Instagram, Twitter atd.), ale také na svých internetových stránkách. Výzva k účasti ve studii byla též šířena napříč nejrůznějšími emailovými skupinami a v našem týmu jsme spolupracovali též s lidmi v regionech, kde jsme využívali i kontaktní kampaně a šíření výzev k zapojení v rámci různých prostorů a míst, ve kterých se LGBTQ+ osoby setkávají." Z čehož vyplývá, že z logiky věci nemohlo jít o reprezentativní průřez LGBT komunitou, nýbrž o lidi, kteří náhodou narazili na dotazníky a kteří byli ochotni jej vyplnit. Tedy nešlo, jak Seznam tvrdí o "98 procent dotázaných queer lidí".
  • Jak víme, že Protiproud je proruský? Heslo na tuto otázku z neznámých důvodů neodpovídá, pouze uvádí tři zdroje, které navíc odkazují na sebe navzájem (takže nejde o tři různé zdroje) a které tvrdí, že jde o údajně konspirační či dezinformační web. Tedy vůbec neřeší, zda je či není proruský.
  • K čemu je Green Deal. Heslo uvádí jen PR fráze a odkaz na web Evropské komise. Tedy absence nezávislého a hlubšího pohledu na záležitost, která již nyní je dávána do souvislosti se zdražováním energií a dalších statků, energetickou krizí, odchodu části průmyslu z Evropy, ztrátou konkurenceschopnosti a dalšími hrozbami pro blahobyt evropského kontinentu.
  • Manželství= muž a žena. Ryze spekulativní heslo (navíc stavící na textu na webu Queergeography), které bez nějakých silnějších argumentů či důkazů nabízí jen jeden z možných výkladů slova manželství. Příliš LGBT aktivistické, absence seriózního přístupu.
  • Covid unikl z amerických laboratoří z Číně. Zde heslo Seznamu nabízí pouze neprokázanou a čím dál více opouštěnou spekulaci (či dezinformaci), že došlo k přenosu mezi zvířetem a člověkem (ve skutečnosti to údajné zvíře zatím nebylo identifikováno). Zcela ignoruje fakt speciální laboratoře ve Wu-chanu a fakt, že k úniku viru z laboratoře se přiklání čím dál více těžkých vah (zde a zdezde).
  • Migrační pakt znamená kvóty a uprchlíky. Hesla tvrdí, že pakt kvóty neobsahuje plus že Česká republiky přijala velké množství uprchlíků a má tak "lepší podmínky" (oproti komu? Francie a Německo mají ještě větší počet migrantů). Rozbor Roberta Kotziana ukázal, že pakt ve skutečnosti kvóty obsahuje, byť velmi skryté (zde). Heslo zároveň mlčí o tom, že ministr Vít Rakušan o paktu uváděl nepravdy.
  • Petr Pavel vítal okupaci ČSSR v roce 1968. Zde heslo původně zmateně uvádělo že Petrovi Pavlovi v době okupace 7 let (což je sice pravda, ale netýká se to meritu věci). Petr Pavel okupaci ve skutečnosti chválil či se o ní příznivě vyjadřoval ve vlastnoručně psaném životopisu z roku 1987. Pavel se za to omluvil (více zde). Heslo bylo po upozornění Borovan.cz aktuálně rozšířeno.
  • Plácnutí/facka je prospěšná. Tým Seznamu tvrdí, že "odborníci se shodují, že fyzické tresty u dětí jsou nepřijatelné". Ve skutečnosti to není pravda, viz zde vyjádření odborníka, podle kterého je výchovný pohlavek dítěti v pořádku.
  • Ženy a muži jsou si rovni. Heslo pracuje s častým feministickým omylem/manipulací, kdy se porovnávají platy mužů a žen na podobných pozicích. Ve skutečnosti reálné a poctivé porovnání by mělo být založeno na porovnávání stejného výkonu mužů a žen na stejné pozici.

Zároveň je pravda, že Databáze fact-checků obsahuje i řadu správně a věcně vyvrácených nesmyslů a dezinformací, které kolují ve veřejném prostoru. Problém je, že místy až příliš přejímá woke pohled na svět a připomíná tak řadu výkladů levicových radikálů. Z tohoto důvodu je v reálu databáze obtížně použitelná, nebo jen částečně.

Podle zjištění Borovan.cz za kontroverzní Databázi zodpovídá koordinátor Seznamu pro oblast dezinformací Peter Jančárik. Ten od roku 2016 stál u chodu kritizovaného projektu Konspiratori.sk. To není nezávislá iniciativa, nýbrž akce spadající pod velkou mediální firmu. Autorem projektu je digitální marketingová agentura NetSucces, majoritně (71 procent) vlastněná velkým slovenským mediálním domem Petit Press (Denník Sme, týdeník TV Svet, Sme.sk atd.).