Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Poltikovič dokončil nevšední dokument o smrti, do kin půjde na podzim

12:05, 30. 8. 2024
Film Aleš Borovan

Po letech práce režisér, spisovatel a scenárista Viliam Poltikovič, který se hodně zaměřuje na duchovní témata, dokončil dokumentární film Tajemství smrti (foto). Pokračuje tak v tématu, které již zpracoval například v seriálu České televize Brána smrti (2015).

Film Tajemství smrti nahlíží na různé kulturní přístupy k tématu smrti, včetně těch, které smrt nevnímají jako strašák. "Moderní věda, stejně jako tradiční moudrost, nabízí alternativní pohledy na smrt, které mohou změnit naše chápání života." K tématu se vyjadřují známé osobnosti, jako je 14. dalajlama Tändzin Gjamccho, filosof, psychiatr, spisovatel a autor několika světových bestsellerů Raymond Moody, známý psychiatr a spisovatel Stanislav Grof, autorka globálního bestselleru Musela jsem zemřít Anita Moorjani atd.

"Velmi silné jsou také osobní výpovědi lidí veřejně neznámých, kteří překonali svůj strach ze smrti a jejich přístup může být inspirací.  Svůj příběh velmi otevřeně sdílí například mladí manželé Lucie a Petr, kterým zemřelo dítě těsně před porodem, nebo Markéta, matka pěti dětí, z nichž to páté se narodilo den po smrti svého otce a Markétina manžela."

"Strach ze smrti je esenciálním strachem našeho bytí a z něj se odvíjejí veškeré naše další strachy. Proto byl strach ze smrti odnepaměti mocenskými strukturami (náboženskými i světskými) záměrně pěstován a využíván k manipulaci s lidmi. Kdo se bojí, dobře se ovládá - strach oslabuje. Živnou půdou takové manipulace je poslušnost a život lidí v nevědomosti," komentoval Poltikovič. Průvodcem filmu je Jaroslav Dušek. Tajemství smrti bude mít kinopremiéru 31. října, distributorem je Continental film.