Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Úřad pošle velkým dopravcům dotaci stovek milionů na mobilní pokrytí železničních vozů

17:39, 2. 9. 2024

Přeměna kdysi tržní ekonomiky České republiky na dotační pokračuje rychlým tempem. Po objemných dotacích na linky na toastový chleba, na elektromobily pro bohaté, po plánovaných dotacích pro úředníky vybrané "umělce", na PC hry nebo pro silné komerční televize je tu další dotační titul. Úřad bude i soukromým dopravcům dotovat služby v jejich železničních soupravách.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) před časem vypsal dotační výzvu Technické prostředky pro 5G v železničních vozech, která má pomoci "zlepšení dostupnosti a kvality mobilních služeb uvnitř vlakových vozů". Cílem výzvy je vybavení železničních vozů pro osobní přepravu operujících převážně na železničních koridorech TEN-T opakovači nebo propustnými okny pro zajištění dostupnosti mobilního signálu, včetně nových 5G sítí uvnitř vozů.

ČTÚ dle svého vyjádření obdržel do konce srpna čtyři žádosti od tří dopravců. Dvě žádosti podle úřadu na opakovače a na úpravu oken na propustná podaly České dráhy, jednu na opakovače soukromý dopravce Leo Express (miliardářská rodina Novotných plus španělské státní dráhy Renfe) a jednu na výměnu oken za propustná další soukromník RegioJet (vlastník Radim Jančura).

"Dohromady se žádosti týkají téměř 670 vozů a alokovaná částka 300 milionů korun by měla být prakticky celá využita. Cíl výzvy zlepšit signál v 350 vlakových vagonech tak bude splněn," uvedl ČTÚ. "Zájem o naši první dotační výzvu předčil naše očekávání," tvrdí předseda Rady ČTÚ Marek Ebert. Všechny dotované projekty musí být realizovány do konce roku 2025.