reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Čermák, Grunt, Singer, Souček: kapitáni TV průmyslu hovoří o plánech svých stanic

16:06, 8. 9. 2024

Za uplynulý rok se sesterskému projektu, podcastu První liga, podařilo uskutečnit obsáhlé rozhovory s řediteli, a v jednom případě majitelem, těch největších televizí v Česku - Nova, Prima, Česká televize a TV Barrandov. Na jednom místě tak je možné získat souhrnný a do značné míry vyčerpávající obrázek o pohybu a plánech drtivé části českého TV průmyslu.

Nejstarší a zároveň vůbec první rozhovor v rámci První ligy se uskutečnil téměř před rokem s šéfem České televize Janem Součkem. Ten tehdy čerstvě nastoupil na post poté, co v červnu 2023 zvítězil ve výběrovém řízení Rady ČT. Hlavní Součkovou starostí bylo tehdy, stejně jako v těchto měsících, potřeba vyřešit finanční kondici ČT.

Souček při nástupu do funkce našel do značné míry vyprázdněnou pokladnu Kavčích hor plus musel naskočit do rozjetého lobbingu o tzv. velkou mediální novelu. Ta by měla na konto ČT přihrát každý rok cca 1,2 miliardy korun z kapes koncesionářských poplatníků a z výjimky o DPH. Od jejího (ne)schválení se odvíjí všechny další věci - investice do obsahu, možný rozjezd kanálu ČT3 nebo plánování technologické obnovy provozů veřejnoprávní televize. K pár změnám od podzimu 2023 přeci jen došlo - skončili výkonní ředitelé ČT1 a ČT2, které Souček vybral, plus byl ukončen problematický pořad 168 hodin.

To na Nově mají o něco "příjemnější" starosti. Ředitel Daniel Grunt, který nastoupil na konci roku 2022, dostal za úkol "probudit spícího obra" a vedle udržení terestrického byznysu rozjet i digitální větev v podobě streamovací platformy Voyo.cz (tu měl Grunt na starosti již dříve, když v mateřské CME šéfoval a šéfuje digitálu). Do novodobého rozjezdu a obsahu Voyo Nova doposud nainvestovala přes miliardu korun a divákům streamingu nabídla takové seriály jako Extraktoři, Metoda Markovič: Hojer, Iveta, Matematika zločinu nebo Král Šumavy: Fantom temného kraje. Celkem by Voyo mělo mít na českém a slovenském trhu v roce 2025 přes milion předplatitelů a zatím se zdá, že by mety mohlo být dosaženo.

Na Primě míří podobným směrem, byť poněkud skromněji a se zpožděním oproti největší konkurenci. Streamovací platforma Prima+ odstartovala v únoru 2023 a v prvním roce fungování si management komerční stanice hlavně testoval, co funguje a co nefunguje. Současně je zřejmé, že pro Primu streaming není takovou prioritou, jako na Nově. V terestrickém obsahu pokračují sázky na prémiové seriály, velké show (zejména letos na podzim), podle ředitele Primy Marka Singera se navíc vrátil specifický TV fenomén z přechozích let - totiž přímé souboje dlouhoběžných seriálů Primy a Novy, zejména v úterním a čtvrtečním prime time.

Relativně čerstvý majitel TV Barrandov Jan Čermák má úplně jiné trable. V první řadě je třeba vyřešit oddlužení komerční stanice (v současné době je již schválený reorganizační plán), ve kterém věřitelé podle všeho odepíší objemné sumy pohledávek. Současně Čermákův tým začal stavět nové programové schéma, již bez pořadů bývalého majitele Jaromíra Soukupa, s cílem nastartovat byznys stanice. Cíl je jasný: Čermák se netají s tím, že jeho vizí není stát se mediálním podnikatelem, ale plánuje zvednout TV Barrandov divácká čísla a pak ji výhodně prodat za dobrou cenu.