reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

T-Mobile otevřel další datacentrum, stálo 800 milionů korun

15:22, 9. 9. 2024

Mobilní operátor T-Mobile Czech Republic (majitel Deutsche Telekom) pokračuje v investicích do byznysu spojeného s datacentry. Dnes otevřel v Praze další datacentrum, fakticky se jedná o nové křídlo již existujícího datacentra DC7, umístěného na Praze 15. Investice do nové budovy přišly telco společnost na 800 milionů korun.

Datové centrum DC7 (provozovatelem je dceřinka T-Mobile CE Colo Czech) funguje od roku 2018, v původním křídle spravuje data více než 60 velkých mezinárodních klientů, včetně velkých bankovních institucí a firem využívajících privátní cloud. Podle našich informací mezi klienty DC7 patří například banka Raiffeisenbank, Erste Group a další bankovní domy. Nové křídlo se začalo stavět v roce 2023. Umožní obsloužit desítky dalších zákazníků ve čtyřech nových sálech s plochou 1400 m² výhradně pro IT. Nové křídlo nyní nabízí celkovou plochu až 3500 m2 a kapacitu až 1560 racků. T-Mobile na výstavbu DC7 doposud vynaložil celkem 1,7 miliardy korun.

"S ohledem na stále rostoucí poptávku byla investice do rozšíření centra nutností. Část už byla proinvestovaná a další její část záleží na modularitě datového centra a dalších zákaznických požadavcích. Investice do datových center však nejdou pouze do samotného rozšíření prostoru pro IT infrastrukturu. V době neustále rostoucích kybernetických hrozeb jsou cloudové služby klíčové pro digitalizaci firem a garantují vysokou úroveň zabezpečení díky kombinaci fyzické a digitální bezpečnosti," uvedl Luboš Lukasík (na fotce uprostřed při střihání pásky), ředitel divize pro firemní zákazníky v T-Mobile Czech Republic.

Podle zástupců T-Mobile zákazníci mohou v novém křídle DC7 využít řadu "pokročilých služeb a řešení v oblasti infrastrukturních a cloudových služeb, včetně pronájmu celých sálů, vyhrazených zabezpečených částí sálu, racků či IT infrastruktury". Datové centrum je osazeno vlastní 5G privátní sítí.

T-Mobile v České republice provozuje celkem 7 datových center - tři v Praze a zbylá v Brně a Ostravě. Celý byznys okolo datacenter se podobně jako u konkurenční telco firmy České Radiokomunikace (viz rozhovor s ředitelem ČRa nahoře) projevuje i na celkové skladbě výnosů T-Mobile. Aktuálně služby v oblasti datových center, cloudů a uchovávání dat (B2B) tvoří zhruba polovinu příjmů T-Mobile, který se již neprofiluje pouze jako telekomunikační operátor, ale také jako poskytovatel B2B produktů a služeb.

Mobilní operátor v roce 2023 utržil 30,695 miliardy korun. V meziročním srovnání to byl nárůst o 1,9 procenta. EBITDA naopak klesl o 8,8 procenta na 11,267 miliardy.