reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Katolický režisér Strach točí psychologické drama Máma

07:44, 10. 9. 2024
Televize Aleš Borovan

Televizní psychologické drama Máma z 80. let minulého století rozšíří seznam pořadů, které v brněnském studiu České televize natočil katolický režisér Jiří Strach (foto). Ten zde již režíroval Osmy, Labyrint nebo pohádku Šťastný smolař. První klapka Mámy padla včera.

Nový televizní film se natáčí v tvůrčí producentské skupině ČT Jiřiny Budíkové podle scénáře Marka Epsteina. Je to již několikátá spolupráce Stracha a Epsteina, spojili tvůrčí síly kupříkladu na filmu Svatá, Anděl Páně 2, Vrásky z lásky nebo právě Osmy. V hlavních rolích Mámy se představí Elizaveta Maximová, Sophia Šporclová a Valentýna Bečková. Dále hrají Dana Syslová, Pavel Kříž, Lenka Krobotová, Veronika Freimanová, Oldřich Navrátil atd.

"Film je příběhem mladé matky Lilian, které osud nepřipravil zrovna jednoduchý život. Je mentálně zaostalá, navíc v pubertě prožila traumatické napadení. Z poměrně idylického soužití s paní Holasovou, která se stará o Lilian i její malou dcerku Malvínu, vytrhne třígenerační trio žen smrt té nejstarší. Život Lilian a Malvíny se tak doslova z hodiny na hodinu otočí o 180 stupňů. Dramatem se prolínají dvě časové roviny, které divákům vypráví malá a následně pubertální Malvína."

Štáb bude natáčet letos v září a říjnu v Brně a blízkém okolí, například na zámku v Račicích, v Ivančicích nebo v areálu Psychiatrické léčebny v Kroměříži. "Na začátku byl scénář, o kterém se scenárista Marek Epstein přede mnou zmínil před čtyřmi lety více méně náhodou. Přečetla jsem ho jedním dechem a s nadšením. Je to vlastně taková zaprášená perla z šuplíku, která se teď dostane přes plejádu skvělých herců, úžasných lokací a Jirkova režijního nadšení až k divákovi domů," tvrdí Budíková.

"S představitelkou hlavní role Elizavetou Maximovou jsme absolvovali konzultace s psychiatry i návštěvy ústavu, abychom lépe porozuměli ženám, které trpí podobnou poruchou jako naše hrdinka. Nešlo jen o to si všechno přesně definovat, ale cítit a snažit se pochopit, jak takový člověk, ke kterému se osud zachoval ne příliš přátelsky, komunikuje s okolím, sám se sebou, jaké jsou jeho pocity, gesta a jak vlastně žije," komentoval Strach. Na obrazovkách se Máma objeví v roce 2025.