reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Čeští vítězové letní kinosezóny: Vlny a Zápisník alkoholičky

08:46, 18. 9. 2024
Film Aleš Borovan

Letní kinosezóna v České republice má vedle předpokládaných hollywoodských blockbusterů jako V hlavě 2 nebo Deadpool & Wolverine trochu překvapivě i dva tuzemské byznysové vítěze - film režiséra a scenáristy Jiřího Mádla Vlny (foto) a Zápisník alkoholičky, který režíroval Dan Svátek podle scénáře Marty Fenclové.

Dobové Vlny vstoupily do kin 15. srpna, za premiérový týden utržily cca 15 milionů korun. Do kin přišlo 92 tisíc diváků. Od té doby se Mádlův film drží na špici žebříčku TOP 20 UFD podle víkendových tržeb. Po pěti týdnech promítání v kinech mají Vlny na kontě tržby ve výši téměř 79 milionů korun a návštěvnost 447 tisíc diváků. Příběhy novinářů Československého rozhlasu na konci 60. let a hlavně v kontextu sovětské okupace Československa v roce 1968 byly evidentně trefou do černého. Dosavadní výdrž filmu na předních místech žebříčku naznačuje, že tržby s největší pravděpodobností překročí hranici 90 milionů korun a meta 100 milionů by nemusela být nereálná.

V hlavních rolích Vln hrají Vojtěch VodochodskýTatiana PauhofováStanislav MajerVojtěch KotekMarika ŠoposkáPetr LněničkaMatyáš ŘezníčekMartin HofmannJan NedbalTomáš Maštalír nebo Igor Bareš. Vlny produkuje společnost Dawson Films (Monika Kristl). Koproducenty jsou Český rozhlasČeská televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček), Barrandov Studioinnogy a RTVS (SK). Distribuci má na starosti Bontonfilm.

Ještě úspěšnější je Svátkův Zápisník alkoholičky, který vznikl podle populární knihy Michaely Duffkové. Premiéru měl 11. července a za první týden utržil téměř 20 milionů korun (109 tisíc diváků). Film se zařadil na 19. místo dlouhodobého žebříčku premiérového víkendu českých filmů. Zápisník za 10 týdnů v kinech utržil více než 90 milionů korun, vstupenku si koupilo 514 tisíc diváků. Snímek již sestupuje z předních míst žebříčku TOP 20 UFD, i tak je zřejmé, že téma alkoholismu žen v české společnosti zarezonovalo.

V hlavní roli exceluje Tereza Ramba, dále hrají Miloslav KönigMartin FingerMiroslav HanušJan PlouharOskar Hes nebo Barbora Lukešová. Producentem Zápisníku je Svátkova firma Holiday Films, koproducenti jsou IS ProdukceSPŠKTomáš Jindříšek a Ondřej Kulhánek. Partnerem filmu je TV Prima. Distribuci zajišťuje opět Bontonfilm.