reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Investiční skupina Simony Kijonkové chce investovat miliardy do firem „s přesahem“

14:49, 19. 9. 2024

Zakladatelka a spolumajitelka logistického operátora Zásilkovna/Packeta Simona Kijonková (foto) se po prodeji firmy do rukou miliardáře Jiřího Šmejce a globálního private equity fondu CVC Capital Partners loni v prosinci, vydává na dráhu investorky do firem. Její skupina JSK Investments, kterou vlastní s manželem Jaromírem Kijonkou, se chce soustředit na podniky ve střední fázi růstu, které kromě návratnosti přinášejí i společenský přesah.

"Skupinou JSK jsme už před lety s manželem zaštítili rodinné podnikání a nyní jsem ve fázi, kdy se mohu investování věnovat naplno. Mým primárním cílem je pomoci tvořit další úspěšné byznysové příběhy. Jsem připravena pomáhat desítkám dalších founderů zažít to, co jsme zažili my. Z JSK chceme vybudovat globální investiční skupinu zaměřenou na celou Evropu," komentovala Kijonková.

"V uplynulých třech měsících jsme se dívali na asi deset projektů různé velikosti v celkové investiční hodnotě přesahující miliardu korun. V budoucnu počítáme s desítkami až stovkami vstupů. Do deseti let chceme pracovat s objemem desítek miliard korun," doplnila Kijonková. Při plánování počítá nejen s vlastním kapitálem, ale také účastí dalších kvalifikovaných investorů v rámci skupiny JSK. Jejich zapojení má v dohledné době usnadnit také vznikající podílový fond.

První dvě zainvestované firmy jsou Týden inovací Lukáše Sedláčka a mladá firma inTouch, využívající AI pro péči o seniory, kterou založil Vassili Le Moigne. Investiční skupina JSK sdružuje další firmy, mezi nimi například i skupinu Alensa, kterou v roce 2005 založil Jaromír Kijonka s Radkem Hejlem a která je jedním z největších prodejců kontaktních čoček a brýlí v Evropě.