reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

TOP 09 v kampani využila hollywoodského herce Willa Smitha. Bez příslušných práv

10:49, 20. 9. 2024
Film Aleš Borovan

Další politická strana, která si příliš neláme hlavu s dodržováním etiky, osobnostních práv a práv k duševnímu vlastnictví. Zarážející je, že se jedná o vládní stranu TOP 09. Ta nyní z neznámého důvodu do aktuální kampaně k senátním a krajským volbám zapojila podobiznu známého černošského herce Willa Smitha (filmy Mizerové, Aladin, Muži v černém, Sebevražedný oddíl atd.). Bez jeho vědomí.

Fotografie jednoho z nejznámějších hollywoodských herců Willa Smitha se objevila na online vizuálu TOP 09 (viz foto), který propaguje krajské kandidáty strany. Podle TOP 09 má být údajně všechno v pořádku. "Fotografie Willa Smithe, kterou jsme použili v tomto případě, je známý, hojně využívaný meme. Memy obecně spadají do tzv. "fair use" (férové užití), což umožňuje omezené použití chráněného materiálu bez souhlasu držitele práv," uvedla na dotaz Borovan.cz tisková mluvčí TOP 09 Markéta Volfová.

Podle osloveného právního specialisty na autorské právo je to však lichá, nepravdivá argumentace. "Z ničeho neplyne, že "memy obecně spadají do fair use", tím méně v případě užití pro účely politické kampaně - tam nespadá do "fair use" vůbec nic, stejně jako v reklamě. Z mého pohledu jsou porušena práva Willa Smithe a autora použité fotografie," sdělil renomovaný uvedl právník Petr Ostrouchov, který se specializuje hlavně na oblast práv duševního vlastnictví a právo autorské.

Podle něj se pravidla fair use v určité míře dají použít na vytváření memů, ale ne na užití hotových memů pro účely politické kampaně. "Ničí obličej neztrácí osobnostně právní ochranu jen proto, že ho někdo učiní součástí memu," zdůraznil Ostrouchov.

Na druhou stranu, těžko se dá čekat, že Will Smith nebo některé z hollywoodských studií bude českou vládní stranu TOP 09 žalovat za porušení osobnostních práv. Jak uvedli insideři z branže, velká filmová studia většinou podobné případy ignorují, protože nechtějí být za potížisty. Celý případ je navíc vysoce paradoxní vzhledem k tomu, že politik a předseda TOP 09 v Praze Jiří Pospíšil před nedávnem podal trestní oznámení na SPD kvůli údajně neetické politické kampani (viz zde).