Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká audiovize se podvoluje zelené ideologii, děkan FAMU slibuje angažovaná díla

09:03, 30. 9. 2024
Televize Film Aleš Borovan

Období, ve kterém čeští filmaři mohli svobodně tvořit a vyrábět díla bez ideologických zásahů, pomalu končí. Velká část audiovize se navenek podvoluje zelené ideologii. Na rozdíl od doby před rokem 1989 však podřízení nebude vyžadováno prostřednictvím politických příkazů shora, ale ekonomických tlaků.

Šest velkých hráčů tuzemského audiovizuálního průmyslu nyní podepsalo Memorandum o založení České platformy pro udržitelnou audiovizi, která bude sloužit jako "hlavní centrum pro otázky udržitelnosti tohoto odvětví v České republice". Memorandum podepsali zástupci zástupci Asociace producentů v audiovizi (APA), Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS), České televize, Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze (FAMU), skupina Prima a TV Nova.

Signatáři kromě jiného chtějí spolupracovat na snižování uhlíkové stopy celé industrie, jejíž jednotliví zástupci často po světě létají na filmové festivaly a na další akce. Rovněž přísun zahraničních filmových a TV zakázek je spojen s využíváním letecké přepravy a tedy velkým objemem uhlíkové stopy. Nejvíce kontroverzí podle všeho vzbudí snaha o vytvoření jakéhosi seznamu "zelených" angažovaných firem v rámci audiovize: "Účelem je i vznik databáze pro společensky odpovědné dodavatelské subjekty a součinnost s dalšími institucemi na systémové dekarbonizaci a transformaci kreativního průmyslu." Pokud takový seznam bude existovat, pak již bude snadné ekonomicky eliminovat firmy, které se nebudou chtít zelené ideologii podřídit.

Iniciativa také dle všeho přispěje k ještě většímu zideologizování filmové školy FAMU, v poslední době zmítané skandály (antisemitské výstřelky - viz zde, vyšetřování policie, nabourávání soukromé emailové komunikace některých pedagogů atd.), než doposud. "Jako škola si uvědomujeme svůj podíl na zátěži životního prostředí, ale také vidíme příležitost. Máme nyní jedinečnou šanci se skrze vzdělávací aktivity podílet na formování generace filmařek a filmařů, kteří budou nejen odpovědnější k životnímu prostředí, ale zároveň budou schopni napomáhat druhým zavádět a dodržovat nové postupy. Chceme napomáhat tomu, aby naše studenstvo mohlo reflektovat klimatickou změnu uměleckými prostředky, ale i k tomu, aby své příběhy mohlo vyprávět s co nejvyšším důrazem na udržitelnost," tvrdí David Čeněk, děkan FAMU.

Dá se předpokládat, že zapojení do zelené ideologie ještě více sníží ochotu části českých voličů přispívat svými penězi do audiovizuálního průmyslu. Ten inkasuje rozsáhlé částky prostřednictvím filmového fondu, který každoročně rozděluje více než miliardu korun na dotacích a filmových vratkách, a České televize, která je největším koproducentem českého filmu.