Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Seznam Zprávy zařízly spolupráci s dvěma novináři kvůli údajné vazbě na Piráty

17:34, 3. 10. 2024

Je to pozoruhodná shoda náhod. Těsně poté, co Pirátská strana katastrofálně pohořela v krajských a senátních volbách, a poté, co Piráti ohlásili odchod z vlády, jeden z nejsilnějších zpravodajských portálů Seznam Zprávy (SZ; majitel Seznam.cz) ukončil spolupráci s dvěma novináři. Důvod? Údajné vazby na Piráty.

Vedení redakce Seznam Zprávy v těchto dnech ukončilo spolupráci s datovými novináři Kateřinou Mahdalovou a Michalem Škopem (oba nebyli zaměstnanci, pracovali na živnostenský list). Mahdalová pro mediální firmu dle vlastních slov pracovala od roku 2020, Škop od roku 2021. Popudem čerstvého tahu Seznamu má být podle všeho činnost neziskového spolku KohoVolit.eu, jehož je Škop statutárním orgánem a který stojí za projektem volebních kalkulaček. Ty nepůsobí jen v Česku (využívala ji zde řada médií - iDnes,cz, Prima, Blesk, E15 atd.), ale i v zahraničí (nedávné rakouské volby).

V databázi Pirátské strany existuje smlouva s KohoVolit.eu z podzimu 2023 na vytvoření volební kalkulačky pro interní volby. Objem smlouvy má být 15 tisíc korun (viz zde). "Důvodem ukončení spolupráce je porušení principů, na kterých si zakládáme. A z toho vyplývající ztráta důvěry," uvedl k tomu šéfredaktor SZ Jakub Unger. Vedení Seznam Zpráv je přesvědčeno, že Mahdalová a Škop se ocitli ve střetu zájmů, když pro SZ vypracovali analýzu k agendě Pirátů, konkrétně k digitalizaci stavebního řízení (ta nevyšla), a zároveň měli pro Českou pirátskou stranou vypracovat výše uvedený projekt.

Střet zájmů Škop s Mahdalovou odmítají. "Důvodem má být náš neziskový projekt KohoVolit, o kterém redakce byla řádně informována dávno před zahájením naší spolupráce a který si na sebe vydělává primárně dárcovstvím. Projekt je open source a je z principu dostupný všem, neděláme výjimky. Rozhodnutí vedení redakce nás zaskočilo a uvedené důvody považujeme za zástupné, domníváme se, že to je způsob, jak odvést pozornost od naší analýzy, která se týkala funkčnosti systému digitalizace stavebního řízení. Tuto analýzu vedení redakce odmítlo publikovat. Ještě v uplynulých dnech nám SZ jiné analytické výstupy publikovaly, tak jako v uplynulých letech, a ztrátu důvěry nikdo ani nenaznačoval. Zodpovědně prohlašujeme, že nejsme v jakémkoli nestandardním propojení se žádným politickým subjektem, naopak si zakládáme na nestrannosti a transparentnosti," uvedli oba novináři v prohlášení na Facebooku.

Kauzu na síti X komentoval i majitel Seznam.cz Ivo Lukačovič, v tweetu uvádí, že ukázku z chystané analýzy zveřejnili oba novináři, ti to však odmítli: