Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér a producent Biermann dotočil českou verzi slavného filmu Chlast

12:29, 5. 10. 2024
Film Aleš Borovan

Jak Borovan.cz napsal již dříve jako první na trhu, dlouholetý producent a nově i režisér Rudolf Biermann v České republice pracuje na české verzi dánského filmového hitu Chlast (2020). Poslední klapka filmu Pod parou (foto) padla na konci září v jihomoravském Mikulově.

Černou komedii Chlast (anglický název Another Round) režíroval Thomas Vinterberg, v hlavní roli se objevil talentovaný Mads Mikkelsen. Film získal při udílení v roce 2021 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, celkem měl dvě nominace (ještě za režii). Chlast vypráví příběh čtyř učitelů, kteří se rozhodnou vyzkoušet v praxi teorii, že nízká a stabilní intoxikace alkoholem by otevřela lidskou mysl k poznání světa okolo nás, zmírnila problémy a zvýšila kreativitu člověka.

Biermann využil možnost získat scénář tohoto filmu spolu s právy na lokální filmovou adaptaci. Oproti předloze však spolu se scenáristou Romanem Olekšákem a dramaturgem Petrem Kolečkem učinili několik změn a film Pod parou tak není čistou adaptací. Především změnili původní hlavní čtveřici hrdinů příběhu na ženské postavy.

"Nebyla to svévolná volba, ale záměrná snaha nahlédnout skvěle vystavěný příběh odlišným pohledem. To tvůrcům nabídlo nové příležitosti, které posouvají tento film od pouhé mechanické adaptace k novým nápaditým pohledům. Martina a její tři kamarádky, všechny středoškolské profesorky, se pouštějí do bláznivého experimentu, který má ověřit teorii norského psychiatra Finna Skårderuda, podle které se lidé rodí s přirozeným deficitem 0,5 promile," komentoval distributor Cinemart.

V hlavních rolích se objeví Hana Vagnerová, Alžběta Ferencová, Judit Pecháček, Zuzana Bydžovská, Jiří Havelka, Petr Čtvrtníček, Alexandr Bárta, Martin Myšička nebo Leoš Noha. Producenty jsou kromě Biermanna (IN Film Praha), Marek Jeníček (Cinemart, rozhovor viz dole), Vanessa Biermannová, Tomáš Janísek (Cinetim Film) a Denisa Biermannová. Koproducentem filmu je Česká televize. Tvůrci Pod parou označují jako česko-slovenský projet. Film by měl mít premiéru 18. září 2025.