Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mediální agentura Médea je v úpadku, věřitele čeká bolestivé odepsání dluhů

08:02, 22. 10. 2024
Mediální agentury Aleš Borovan

Přesně jak jsme psali několikrát již v minulosti: kdysi největší mediální agentura na českém trhu Médea vstoupila do úpadku. Rozhodl tak před několika dny Městský soud v Praze na návrh Tiscali Media a firmy Iron Mountain Česká republika. Médea má aktuálně dluhy ve výši 937 milionů korun více jak 3 měsíce po splatnosti.

Médea před lety patřila k největším agenturám na trhu, její tržby přesáhly 3 miliardy korun. Od té doby řada klientů přešla ke konkurenci, klíčový člověk Filip Doubek pracuje v konkurenční mediálce Mindsquared (Karel Komárek ml.). Loni její celkový obrat klesl na 106 milionů korun. Úpadek Médey je součást celkového úpadku a trablů někdejší Soukup Group.

V uplynulém roce část skupiny - TV Barrandov a vydavatelství Empresa - ovládl obchodník s pohledávkami Jan Čermák (na fotce vlevo). Ten aktuálně vlastní 50 procent Médey, zbylých 50 procent má mít Jaromír Soukup (vpravo). Věřitele mediálky podle všeho čeká bolestivý odpis pohledávek v řádu vysokých stovek milionů korun.

Kupříkladu v případě TV Barrandov (v úpadku), která dluží 996 milionů korun, věřitelé mají podle reorganizačního plánu získat zpět cca 2 procenta pohledávek. O něco lepší je to u provázané firmy Media Masteru (rovněž úpadek). Celkové dluhy MM se pohybují ve výši 652 milionů korun. Reorganizace předpokládá uspokojení nezajištěných věřitelů ve výši 6 procent. Přezkum pohledávek vůči Médee proběhne v lednu 2025.