reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Soud povolil reorganizaci TV Barrandov a konstatoval úpadek. Věřitelé mohou přijít o stovky milionů

08:31, 1. 8. 2024
Televize Aleš Borovan

Den pravdy pro věřitele TV Barrandov (provozní firma Barrandov Televizní Studio) se přiblížil. Soud aktuálně konstatoval úpadek televizní firmy a povolil reorganizaci. V jejím rámci věřitelé podle všeho přijdou o velké sumy. Rozhodovat se bude na schůzi věřitelů, svolané na začátek prosince 2024.

Barrandov Televizní Studio (BTS) má aktuálně insolvenčního správce, Davida Jánošíka z Hradce Králové. Znalcem za účelem ocenění majetkové podstaty televize byla ustanovena Deloitte Advisory. Reorganizační plán počítá s uspokojením věřitelů cca ve výši 2 procent jejich nominálních pohledávek. Znamená to, že velká část věřitelů přijde o miliony až desítky milionů korun. "Reorganizační plán počítá s vypořádacím úvěrem od investora, díky kterému bude možné restrukturalizované pohledávky věřitelů dlužníka v uvedené míře vypořádat, a také s kapitálovým vstupem investora, který umožní pokračování provozu televize."

TV Barrandov má závazky v celkové výši přes 996 milionů korun. Z toho závazky vůči věřitelům, kteří s televizí tvoří koncern, a věřitelům, kteří mají vůči dlužníkovi podřízené pohledávky, činí téměř 95 milionů. Ze znalecké zprávy přiložené k reorganizačnímu plánu vyplývá, že likvidační hodnota majetku BTS je 81 milionů. Televizní firma má má záporný vlastní kapitál, který dosahuje hodnoty minus 24,8 milionu korun.

Z celkové částky, kterou BTS dluží věřitelů, na Czech Digital Group (dceřinka Českých Radiokomunikací) připadají pohledávky ve výši 336 milionů korun, samotné Radiokomunikace pak ve výši 86 milionů. Obě telekomunikační firmy TV stanici poskytovaly a poskytují vysílací služby související s přenosem TV signálu. Tyto dluhy vyřešil dohodou majoritní vlastník TV Barrandov, obchodník s pohledávkami Jan Čermák (foto). Další pohledávky vůči BTS má například obchodník s pohledávkami Gomanold ve výši přes 85 milionů korun a samotný Čermák téměř 16 milionů korun. Zároveň Soukupova televize dle všeho stále dluží firmě Barrandov Studio (Tomáš Chrenek a spol.) za dodávky energií a další služby.

Na plánované schůzi věřitelů BTS v prosinci proběhne hlasování o znaleckém posudku na majetek společnosti, následně budou věřitelé hlasovat o reorganizačním plánu BTS. Většina věřitelů (vlastní 73 procent všech nezajištěných pohledávek) návrh na reorganizaci podpořila ještě před podáním návrhu na Městský soud v Praze. Půjde-li vše podle předpokladů, mohla by být reorganizace BTS dokončena v horizontu 12 až 18 měsíců. Dlouhodobějším Čermákovým plánem je navýšit čísla sledovanosti TV Barrandov a stanici prodat za dobrou cenu případnému zájemci.