reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Fond, vlastnící Echo Media nebo Bohemia Interactive, loni navýšil objem aktiv nad 10 miliard

Investiční fond SPM Finance podnikatelů a miliardářů Slavomíra Pavlíčka a Marka Španěla (foto; Španěl vlevo), pod který spadá i herní studio Bohemia Interactive, v roce 2023 zvedl aktiva o 18,5 procenta na 10,17 miliardy korun.

Zhodnocení za stejné období se podle zástupců fondu pohybovalo na úrovni 33,9 procenta. "Rok 2023 hodnotím jako jednoznačně úspěšný, ale také velmi intenzivní, což dokazuje celkový počet 8 akvizic na úrovni SPM Finance a celkem 19 dokončených transakcí a nespočet operací na finančních trzích na úrovni celé skupiny SPM. Zformovali jsme a částečné zkonsolidovali jednotlivé sektory, na které se zaměřujeme, což by nám mělo usnadnit současnou správu portfolia a jeho rozvoj. Cílíme zejména na technologie, zemědělství a potravinářství, média, nemovitosti a oblasti partnerství se subjekty působícími v tradičních českých odvětvích (lehká výroba, stavebnictví, móda a e-commerce)," komentoval Pavlíček.

Pod SPM Finance patří kromě Bohemia Interactive rovněž mediální skupina SPM Media. Do jejího portfolia patří skupina Echo Media (názorový týdeník Echo24, web Echo24.cz a knižní vydavatelství), Hrot Media (byznysově zaměřený magazín Hrot a web Hrot24.cz), vývojářské studio Coolpany a celoplošně vysílající Rádio Prostor.

Skupina SPM se loni coby co-investor podílela na realitní transakci roku v regionu střední a východní Evropy v rámci nemovitostního projektu MyPark. Ten spravuje portfolio 70 nemovitostí v Česku a na Slovensku o celkové rozloze přes 122 tisíc m² pronajímaných zejména velkým maloobchodním řetězcům. V roce 2023 vzniklo také úspěšné partnerství s private equity fondem CEIP (investice do průmyslových výrobních a servisních společností) a fondem Verdi.

V létě roku 2023 vznikla platforma Naše jídlo zaměřená na k "životnímu prostředí šetrnou produkci kvalitních potravin". Její součástí jsou nové akvizice roku 2023 v podobě drůbeží Farmy Druhaz, bio mlékárny Farma Struhy, welfare chovu nosnic Vejce z Bystřice a bezlepkové pekárny Doktor Pekař.