reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Investiční skupina Rockaway chce koupit knižního velkoobchodníka PEMIC Books

10:15, 6. 8. 2024
Investice Knihy Aleš Borovan

Investiční skupina Rockaway Capital, kterou majoritně vlastní Jakub Havrlant, jedná o akvizici jednoho z největších knižních hráčů v Česku PEMIC Books. Rockaway již ovládá knižního obra Euromedia Group.

Ostravská společnost PEMIC Books na trhu funguje již od roku 2002. Firma působí v oblasti knižního velkoobchodu (foto skladu), maloobchodu a online prodeje, provozuje síť prodejen Knihcentrum. Rovněž vlastní 50ti procentní podíl v Audiotéce, platformě s audioknihami v České republice. Zakladatel PEMIC Petr Michálek náhle zemřel na jaře 2019. Plánovaná akvizice ze strany Rockaway je v současné době posuzována antimonopolním úřadem.

"Prodej společnosti do rukou silného strategického a finančního investora v době, kdy knižní trh prochází nelehkým obdobím, je logickým vyústěním nedávno skončeného dědického řízení a rozdrobené akcionářské struktury. Věřím, že toto strategické partnerství umožní stabilizaci skupiny PEMIC a další rozvoj služeb poskytovaných jednotlivým hráčům na knižním trhu," komentoval Pavel Pěnkava, předseda správní rady společnosti PEMIC, který společnost v uplynulých 5 letech řídil coby její opatrovník.

"Otec byl vizionář a nadšenec do technologií. Má obrovské zásluhy na digitalizaci českého knižního trhu. Strategické spojení s Rockaway umožní naplnit jeho vize perfektního a rychlého přístupu zákazníků ke knize ve všech moderních podobách," doplnil Ota Michálek, syn Petra Michálka.

PEMIC Books podle naposledy zveřejněných hospodářských výsledků za fiskál 202/2021 utržila 811 milionů korun. Čistý zisk činil 26 milionů korun (vše nekonsolidované výsledky).

Do portfolia Rockaway Capital spadá například skupina Invia, DoDo Group, Vivantis, Euromedia Group, balkánská e-commerce platforma Gjirafa, technologické startupy nebo RockawayX, jehož součástí je velký blockchainový fond v Evropě. V poslední době skupina investuje do segmentu masové kultury - drží podíly v Karlovarském filmovém festivalu, letním festivalu Colours of Ostrava nebo ve festivalu designu a módy Designblok, cenách Czech Grand Design a značce Křehký.