reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Problematický pořad Newsroom ČT24 se z rozhodnutí soudu musel omluvit za odfláknutou novinařinu

11:49, 20. 8. 2024
Televize Aleš Borovan

Další ukázka toho, že zpravodajství a publicistika České televize je ve výrazně nedobrém stavu a že nedávno zrušený kontroverzní pořad 168 hodin je jen špičkou ledovce. Pořad ČT Newsroom ČT24 se před několika dny z příkazu soudu musel omluvit za poškozování dobrého jména, pověsti a cti.

Newsroom ČT24 se zabývá hlavně českým a zahraničním mediálním trhem. Kvůli nedodržování základních novinářských standardů bývá terčem kritiky Rady ČT a případně dalších regulatorních orgánů (viz zde). Aktuální případ souvisí s reportáží  z 5. prosince 2021 (screen nahoře), ve které byla občanská iniciativa Zdravé fórum zatím z neznámého důvodu dána do souvislosti s šířením údajných "nesmyslů a dezinformací".

Zdravé fórum přitom nedostalo prostor k reakci, což je dle všeho porušení naprosto základní novinářské profesionality a etiky (v inkriminovaném pořadu naopak paradoxně dostal příležitost k vyjádření Jan Cemper z kontroverzního portálu Manipulátoři.cz, šířícího dezinformace, viz zde). Celé to nedává smysl: lidé bez medicínského vzdělání (tj. novináři Newsroomu, přesněji řečeno, zatím není známo, že by někdo z Newsroom ČT24 měl medicínské vzdělání) podle všeho ve veřejnoprávní televizi dehonestovali doktory a medicínské odborníky.

Podle rozhodnutí soudu, které zveřejnil advokát Tomáš Nielsen (jeden ze žalobců společně se Zuzanou Krátkou), tato reportáž ČT mohla způsobit poškození cti a pověsti žalobkyně. "Ačkoli žalobkyně vstoupila se svými názory do veřejného prostoru, nebylo prokázáno, že by se jednalo o dezinformace nebo výmysly. Naopak šlo o názory otevřené, hodnotící jednotlivá fakta a ponechávající prostor pro zodpovězení některých otázek v budoucnu. Naproti tomu reportáž měla vyznění odsuzující, odstrašující od určitých informačních zdrojů, mezi něž byla žalobkyně neprávem zařazena. Žalovaná ani nedala žalobkyni prostor k vyjádření. Toto pochybení nelze bagatelizovat jen proto, že v reportáži zazněly i kritické názory, jak to učinil soud I. stupně. Jedná se tedy o nepřiměřené hodnocení, které nemá oporu v objektivní skutečnosti. Sdělení žalované je takového charakteru, že mohlo způsobit poškození profesní cti a pověsti žalobkyně."

Česká televize tak byla přinucena před několika dny zveřejnit omluvu (viz screen), učinila tak způsobem, jež podle Nielsena ale vzbuzuje pochybnosti - na samotném závěru, po rozloučení s diváky a ne ve zvukové podobě (to znamená, nevidomí diváci od ČT nedostali šanci).

Zde zveřejňujeme na odkaz na starší text, kde uveden výčet kauz a skandálů zpravodajství a publicistiky České televize v poslední době (zde).