reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmaři z písecké školy mají s dobovým dramatem šanci na studentského Oscara

17:08, 26. 8. 2024
Film Aleš Borovan

Studenti z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO) mají šanci získat prestižní ocenění, udělované americkou Akademií filmového umění a věd za absolventské filmy. Tzv. studentského Oscara (Student Academy Awards) v minulosti získal Jan Svěrák za Ropáky (1989) a Marie Dvořáková za krátký film Kdo je kdo v mykologii (2017).

Do finále výběru na studentského Oscara se nyní probojovalo krátkometrážní dobové drama Krajan režisérů Pavla Sýkory a Viktora Horáka (foto zprava doleva). Letos je Krajan jediným zástupcem České republiky a historicky prvním hraným snímkem z FAMO. Snímek byl vybrán z celkem 2683 přihlášených filmů a postoupil do finálové sedmičky. Film z písecké FAMO se na podzim utká o studentského Oscara společně s filmy z Německa, Británie, Polska, Itálie a USA.

Krajan se odehrává během Silvestrovského večera roku 1944, kdy se uprostřed sněhové vánice v chatě odstřihnuté od civilizace setkávají dva muži - vdovec Petr Bernát a důstojník SS Konrad Neumann. “Jediné, co oba muže spojuje, je jejich sudetský původ. Zpočátku se jejich konverzace točí okolo všedních témat, ale s blížící se půlnocí začínají řešit hlubší a palčivější otázky. Odkrývá se tragická minulost a je jasné, že pro Bernáta a Neumanna bude dnešní noc osudová," uvádí synopse.

Ve filmu hrají Jiří Štěpnička a Pavel Batěk. Ve vedlejší roli se představí Martin Hlubocký. Scénář napsal Petr Pelech. Sýkora na filmu pracoval také jako kameraman. Pod hudbou je podepsaný Jakub Zajíc, střih měl na starosti Lukáš Skalník.