reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Barrandov Studio v další vlně koprodukuje sedm filmů, mezi nimi Franze nebo Amerikánku

10:01, 28. 8. 2024

Velké ateliéry Barrandov Studio (BS; majitel Tomáš Chrenek a spol.) pokračují v investicích do koprodukcí českých filmů. V kinech se letos objeví minimálně pět barrandovských koprodukcí, v roce 2025 to budou dva další filmy (aktuální stav). BS do nich vložilo miliony korun.

"V posledních deseti letech jsme podpořili 27 filmových projektů, mezi které jsme rozdělili finanční podporu v celkové výši přes 58 milionů korun. Z toho v letošním roce koprodukujeme hned sedm českých filmů (některé z nich vstoupí do kin v roce 2025, pozn. aut.), které slibují přinést divákům pestrou škálu zážitků," uvedl ředitel Barrandov Studio Petr Tichý.

Již v průběhu srpna do kin vstoupilo historické/dobové drama Jiřího Mádla Vlny (kostýmy z fundusu BS), v září bude následovat drama/fantasy Viktora Tauše Amerikánka (foto) a rodinné drama Bohdana Slámy Konec světa. "Film Amerikánka nás zcela uchvátil, protože svůj příběh vypráví naprosto neobvyklým způsobem. Věřím, že mezi desítkami kvalitních filmů, které jsme v posledních letech podpořili, bude tento snímek obzvlášť působivý a originální," komentoval Tichý.

Dalšími čtyřmi tuzemskými tituly, které BS letos koprodukuje, jsou: krátký film Cestovatel s Jiřím Lábusem v hlavní roli (režie Veronika Jelšíková), Tichá pošta (režie Ján Sebechlebský), Sbormistr (režie Ondřej Provazník) a Franz, film inspirovaný známou postavou české i světové literatury, spisovatelem Franzem Kafkou (režie Agnieszka Holland). Tichá pošta a Franz budou mít premiéru na počátku roku 2025.

O tom, které filmy Barrandov Studio podpoří v příštím roce, se bude rozhodovat koncem letošního roku, uzavírka žádostí o koprodukce je podle informací zástupců ateliérů na konci září. "Do koprodukčních vztahů vstupujeme jak finančním vkladem, tak i věcným plněním. Rozsah se odvíjí od nabídky producenta filmu, kvality scénáře a dramaturgické přípravy, finančního zabezpečení a obsazení celého tvůrčího týmu," doplnil Tichý.