reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Pavel Hájek spustil nový DAB+ multiplex, má v něm první rádio

08:53, 4. 9. 2024
Investice Rádia Aleš Borovan

Další hráč, který v letošní aukci ČTÚ vydražil kmitočtové bloky pro DAB+ sítě, spouští svůj telco podnik. Společnost Fiera touch, za kterou stojí pelhřimovský podnikatel Pavel Hájek, včera odstartovala svůj multiplex pro digitální rádia. Zatím pokrývá pražskou oblast (viz screen, pokrytí mezi jedním milionem až 1,5 milionu obyvatel), vysílání odstartovalo z lokality Praha Děvín.

Hájkova firma vlastní síť 27 vysílačů pro digitální televizi, která pokrývá velká část krajských metropolí (podle vlastních slov pokrytí přes 3 miliony obyvatel). Hájek nově buduje i vysílací síť pro digitální rádio. Zčásti využívá synergie s již existující televizní sítí, investice do nového DAB+ multiplexu se podle něj pohybují v řádu jednotek milionů korun. V aukci ČTÚ Fiera touch získala kmitočty pro pokrytí většiny Čech a Prahy (pokrytí 7 krajů + metropole).

Prvním klientem v DAB+ MUX je Rádio Energic (Tomáš Veselý). To na trhu funguje již od roku 2023, donedávna vysílalo z experimentálního multiplexu TELEKO digital. Hájek má v plánu v dohledné době rozšířit svůj DAB+ multiplex do dalších lokalit, zejména na severu Čech a na Vysočinu. "Od října rozjíždíme TV kampaň na podporu DAB ve vysílání TV stanic - TV R, i-Vysočina.CZ, KLADNo.1, iVodárenství TV (Hájkovy TV programy, pozn. aut.)," uvedl Hájek. Hájek vedle těchto jmenovaných aktivit vlastní ještě komunikační agenturu pHmedia Czech Republic.

Rádio Energic na trhu nabízí "dynamický hudební formát, hitový soft dance pop, velké světové hudební hvězdy, českou muziku 3x v každé hodině, novou českou hudební vlnu". V plánu je spuštění dalších stanic Energic, zaměřených na různé věkové skupiny, které by vytvořily celou skupinu. "Cílem je být přítomný v Praze a krajských městech Čech, Brno, Olomouc, Ostrava a na hlavních dálničních tazích."