Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Krajně levicový Alarm získává prostředky z peněz miliardářských skupin i od postkomunistické nadace

17:27, 10. 9. 2024

Jedním z nejvýraznějších mediálních projektů, které se v Česku zaměřují na čtenáře z řad levicových extremistů nebo radikálů, je online deník Alarm.cz (dříve A2larm). Jeho financování je unikát - přestože používá antikapitalistickou rétoriku, dává prostor nevraživosti proti bohatým a podporuje další neomarxistickou agendu, část jeho peněz ve skutečnosti pochází od miliardářských/kapitalistických skupin.

Hlavními tématy Alarmu jsou dle vlastních slov sociální rozdíly, levice, feminismus, qeer nebo klimatická krize. Jak uvedla výroční zpráva provozní entity, zapsaného ústavu Deník Alarm, celkové výnosy Alarmu v roce 2023 dosáhly 7,2 milionu korun. V meziročním srovnání to je nárůst o cca milion. Z celkové sumy pochází 2,2 milionu z tržeb za vlastní výkony a zboží (podle všeho to jsou třeba příjmy z vlastního nakladatelství a e-shopu, kde se prodávají knihy jako Etnické čištění Palestiny nebo Když se řekne anarchie), na přijaté příspěvky od podporovatelů připadá 3,85 milionu a na provozní dotace 1,1 milionu.

Část peněz přichází na konto radikálně levicového Alarmu z prostředků Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNŽ). U jehož vniku stála řada oligarchů a vlivných hráčů s vlastními byznysovými zájmy. Jak jsme napsali před několika měsíci, NFNŽ za loňský rok poprvé odtajnil své největší financiéry. Jsou jimi Seznam.cz miliardáře Iva Lukačoviče (1,3 milionu korun), dále Livesport dalšího miliardáře Martina Hájka (800 tisíc korun), Cangarena Jaroslava a Silke Horákových (500 tisíc), Berrona SE/Jaroslav Beran Family Foundation (150 tisíc), Nadace Blíž k sobě (1,2 milionu).

Finance do NFNŽ poslala i řada vlivných oligarchů, byznysmenů a podnikatelů, stojících za prezidentem Petrem Pavlem (Jan Barta - milion, Libor Winkler - milion, Martin Vohánka - 500 tisíc). Miliardářské peníze NFNŽ Alarmu loni (spolu)zafinancovaly sérii reportáží Pracující migrace za časů války novinářky a redaktorky Alarmu Saši Uhlové (foto) nebo reportážní projekt České Švýcarsko: rok poté.

Vysoce kontroverzním zdrojem příjmů je podpora od postkomunistické Nadace Rosy Luxemburgové, přesněji řečeno od jejího českého zastoupení (Rosa Luxemburg Stiftung). Nadace Rosy Luxemburgové je spojená s postkomunistickou německou stranou Die Linke. Ta vznikla v roce 2007 spojením stran Die Linkspartei.PDS a WASG.

Die Linkspartei.PDS - to je fakticky přejmenovaná Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (v Československu ekvivalent KSČ), která byla do roku 1990 vládnoucí a totalitární mocí v tehdejší komunistické NDR. Má na svědomí popravy, vraždy a mučení svých odpůrců nebo běžných Němců, střílení do uprchlíků, šikanování a vyhánění statisíců obyvatel NDR a další zločiny. Peníze této nadace v loňském roce podpořily tři projekty Alarmu - Mezi Bohem a ultrapravicí, Zelená transformace jako řešení energetické chudoby a Tepelné ostrovy.

V Alarmu se tak bizarně scházejí fakticky peníze tvrdě kapitalistických, miliardářských skupin jako je Seznam.cz, Livesport či skupiny kolem Petra Pavla společně s financemi od kontroverzní nadace, spojované s tvrdým jádrem německých postkomunistů.