Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ministerstvo kultury pod vedením Martina Baxy dostalo více miliard na dotace a rozdávání Hráči dne

18:08, 25. 9. 2024
Ostatní Aleš Borovan

Bod pro ministra kultury Martina Baxu (ODS; foto). Vláda České republiky schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než 28 procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024. "Příští rok máme k dispozici absolutně nejvyšší rozpočet v historii," raduje se Baxa.

Celá věc má však pro českou společnost a Českou republiku z velké části mínusové vyznění. Jak jsme psali již dříve, pod Baxovým vedením se ministerstvo kultury změnilo spíše na jakousi socialistickou mašinerii, které rozhazuje peníze daňových poplatníků na dotacích pro ujeté ptákoviny. Takto například má MK vyhrazeno na socialistický status „umělce“ vyhrazeno téměř 700 milionů korun. V rámci status budou úředníci ministerstva určovat kdo je "umělec" a kdo ne.

Novela zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury plánuje zřídit nový registr umělců, který povede právě ministerstvo kultury. Do registru budou podle vyjádření ministerstva zapsány fyzické osoby, které "prokáží", že se věnují umělecké nebo tvůrčí činnosti nebo činnosti s uměleckou činností bezprostředně související. Novela počítá s tím, že pojem "umělec" zahrne i osoby vykonávající činnosti bez nichž by realizace umělecké činnosti byla nemyslitelná (osvětlovač, zvukař, kostymér atd.).

Registrovaní umělci budou moci při splnění dalších podmínek získat podporu formou stipendia "na tvůrčí nebo studijní účely". Podmínkou poskytnutí dotace bude posouzení žádosti/projektu odbornou komisí. Tato komise žádost posoudí a ministr kultury na základě jejího doporučení rozhodne o přidělení či nepřidělení dotace a její výši.