Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Prima spouští nový byznys s videoreklamou. Trhu nabízí svoji knihovnu

Televize Prima (majitel Ivan Zach) chce posílit svoji pozici na českém trhu s videoreklamou. Nový produkt Prima play umožní zapojit do tohoto byznysu externí hráče - jak provozovatele webů, tak autory videoobsahu, se kterými se stanice chce dělit o výnosy z reklamy.

Služba Prima play, který odstartovala 1. října, nabízí externím provozovatelům umístění videoobsahu z knihovny Primy na jejich weby prostřednictvím embed přehrávače (embed kód). Spolu s ním si pak užovatelé přehrají i vloženou reklamu. Naopak pro autory videí se nyní otevírá možnost zařadit svůj obsah do videoknihovny Primy.

Do nabízených videí tým Primy umístí na začátek instream reklamu - jak nepřeskočitelnou, tak přeskočitelnou. Dělení celkových výnosů z videoreklamy bude následující: 30 procent pro autora videa, 40 procent pro primácké mediazastupitelství Media Club a 30 procent pro provozovatele webu. V případě, že si externí provozovatel vybere pro svůj web video přímo od Primy, dělí se výnosy v poměru 70 procent pro televizi a 30 procent pro majitele externího webu. Konkrétní výpočet výdělku pro externího provozovatele tak bude v tomto případě počet videoimpresí kráte CPT (většinou v řádu nižších stovek korun) kráte 0,3.

V současné době videoknihovna Primy obsahuje na 15 tisíc videí, jejíchž délka se pohybuje od několika desítek sekund až po několik několik desítek minut. Většinou jsou videa dlouhá několik minut. Jsou rozdělena do řady oblastí jako zpravodajství, lifestyle, vaření, automotive atd. Co naopak Primě schází a co poptává, jsou videa z niche oblastí.

Projekt Prima play umožní komerční stanici navýšit inventory, který jí momentálně schází. Jinými slovy, na webech, které Prima provozuje, se potýká s vyprodaností reklamního prostoru. "Potřebovali bychom čtyřnásobný reach, než máme nyní," uvedl pro Borovan.cz Hung Nguyen (na fotce  vpravo), zástupce ředitele online a ředitel online technologií Primy. Ten je spolu s Janem Čadkem (vlevo), ředitelem online, spoluautorem projektu Prima play.

V současné době je služba Prima play otevřená pro celý trh. Podle informací Borovan.cz se Prima již na sdílení videí Prima play dohodla s mediálním domem Czech News Center (Blesk.cz, Reflex.cz, E15.cz, Ahaonline.cz). Nabídku rovněž obdrželi weby zastupované Impression Media, která je od loňského roku ve vlastnictví Media Clubu.