Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Universal Music podepsalo spolupráci s vydavatelstvím rappera Rytmuse

08:20, 9. 10. 2024
Hudba Aleš Borovan

Největší hudební vydavatelství Universal Music (UM; na fotce vlevo ředitel Tomáš Filip) v Česku navázalo byznysovou spolupráci se slovenským labelem Tvoj Tatko Records (TTR), které založil a vlastní známý rapper Rytmus alias Patrik Vrbovský (vpravo).

TTR se specializuje na slovenskou scénu, ve stáji má/měla kromě majitele i Daru Rolins, Kontrafakt nebo Michala Ega Straku. Nový deal zahrnuje široké portfolio činností (distribuce, skauting, marketingová podpora, vývoj talentů atd.), na kterých budou spolupracovat obě strany. Pro UM bude hlavním benefitem dohody přísun umělců z rapové scény, která aktuálně hraje prim v  prodejích hudby v Česku.

"Kromě exkluzivní dohody o distribuci a propagaci hudebních projektů na národní i mezinárodní úrovni, zahrnuje strategická spolupráce také skauting, vývoj a podporu nových talentů. Ten bude probíhat pod záštitou Tvoj Tatko Records/Rytmus. Právě Rytmus, jako průkopník rapu v Česku i na Slovensku, bude hlavní tváří této iniciativy. Díky jeho stabilnímu a výhradnímu postavení na scéně a respektu v hudební komunitě, bude Rytmus hrát klíčovou roli v identifikaci a podpoře nových umělců," uvedla UM.

"Mám radosť, že sme s distribúciou tvorby Kontrafaktu a Rytmusa zakotvili práve v Universal Music ako u suverénnej jednotky na svetovom trhu. Je pre nás dôležité mať po boku partnera, na ktorého sa môžeme spoľahnúť za každých okolností, keď spolu budeme tvoriť veľké veci," uvedl Rytmus.

Podle slovenského datového portálu FinStat hudební vydavatelství Tvoj Tatko Records v roce 2023 navýšilo zisk o 29 procent na 147 tisíc eur a tržby mu narostli o 46 procent na 349 tisíc eur.