Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tomáš Čupr: Evropu zabíjí socialismus. Rohlík zvažuje mimoevropské trhy

17:12, 10. 10. 2024

Další z výrazných českých podnikatelů, kteří si uvědomili jednu z hlavních příčin úpadku Evropské unie a evropské ekonomiky a nebojí se to nahlas pojmenovat - sílící regulace a faktický socialismus tlačený EU. Ten omezuje svobodu podnikání a svobodu obecně, zdražuje provoz podniků a ubíjí inovativnost (podobné zkušenosti má s tímto systémem Československo před rokem 1989).

"Evropu zabíjí socialismus. Spousta krásných, reálně zdravých německých firem s božím produktem jde do insolvence, protože se neumí zbavit toho nákladu. Nemyslím si, že americká cesta, kdy se s člověkem můžete rozloučit za týden, je úplně správná. Myslím si, že je potřeba určitá hranice, kdy vám nezkrachuje ekonomika. Protože do poslední chvíle se mají lidé jakože dobře, protože jim platíte vysoké mzdy, akorát potom zkrachuje 30 procent firem a najednou se již nemají dobře. A najednou není práce, rázová vlna smete Německo i okolní země. A do toho máte relativně složitou cestu inovovat, protože kam se podíváte, tam je nějaká regulace," uvedl zakladatel a spolumajitel Rohlík Group Tomáš Čupr (foto) na dnešní konferenci Shifts24, kterou pořádá E15 a J&T Banka.

I z tohoto důvodu se šéf Rohlík Group porozhlíží po mimoevropských trzích. "Koukám se, jak byznys globalizovat. Čím dříve budu mít zdroj příjmů z Asie, z Ameriky, ze Středního Východu, tak se budu méně bát, že ta Evropa se na pár let zavře," komentoval Čupr. Rohlík aktuálně podniká v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a v Německu. Plány na expanzi do Itálie a Španělska na čas uložil k ledu.

Čupr aktuálně krouží kolem technologicko-ecommerce firmy Pilulka Lékárny, do které před pár týdny nasadil svého manažera Petera Kleknera na pozici interim CEO. Klekner vede skupinu TCF Capital podnikatele Tomáše Čupra. Jak jsme uvedli již dříve, Pilulka Lékárny na začátku prázdnin podepsala úvěrovou smlouvu umožňující čerpání úvěru do výše 80 milionů korun. Úvěrujícím je společnost Growth Expert z Čuprovy skupiny TCF Capital. Součástí dohody má být i opce ve prospěch úvěrujícího na nabytí kontrolního (nadpolovičního) podílu v Pilulka Lékárny od některých stávajících akcionářů. Čupr zatím opci nevyužil, zvažuje, jak a kam posunout nabídku služeb Pilulky na českém trhu.

"Nejsem majitel Pilulky. V současné době vyhodnocujeme, zda se nám do toho chce. Nebo zda si necháme splatit úvěr. Kromě nás tam je ještě Česká spořitelna. Pořád věřím, že Pilulka má na českém trhu místo, ale neměla by se snažit konkurovat Dr.Max a Benu, případně Alze. Měla by se více soustředit na prevenci," uvedl Čupr. Podle něj má Rohlík z lékárenského segmentu cca půl miliardy tržeb ročně. Pilulka Lékárny v uplynulých letech nezvládla expanzi do zahraničí, loni prodělala v čistém 176 milionů korun, o rok dříve ztráta činila 66 milionů (konsolidované cifry).