Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize odstartovala seriál, který představuje mistry české kamery jako Ondříček nebo Heller

14:30, 13. 10. 2024
Televize Aleš Borovan

Velkou část slavné české kameramanské školy ukáže nový seriál České televize Vidět filmem (foto), který se začal vysílat od úterý 8. října na programu ČT art. Série, která optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu, představí takové mistry kamery jako byli Otta Heller, Miroslav Ondříček nebo Václav Vích.

Seriál zve diváky do zákulisí vzniku českých filmů a představuje podstatu kameramanské práce. Jednotlivé epizody tematicky i časově zaměřují divákovu pozornost na období němé éry, začátky zvukového filmu, vývoj barevného filmu, období nové vlny, normalizaci i příchod éry digitální. "Cyklus je holdem mistrům kamery, jejichž jména nejsou tak známá, jako jména režisérů, ale jejichž role v tom, zda film vynikne nad jinými, je naprosto neoddiskutovatelná. Ti nejlepší čeští kameramani byli jedineční nejen svou prací, stylem snímání, ale i tím, že své znalosti předávali mladým nástupcům. To vytváří příběh české kamery, který naším cyklem vyprávíme," uvedl kreativní producent Dušan Mulíček.

"Podařila se nám jedna taková troufalost, V celém cyklu jsme se téměř vyhnuli vyprávění o režisérech a hercích. Soustřeďujeme se téměř výhradně na pohled kameramanů a jejich vnímání světa a filmu v dané době. Proto série přinese detailnější pohled na tvorbu Jana Kříženeckého, Jaroslava Blažka, Otty Hellera, Václava Vícha, Jaroslava Tuzara, Jana Kališe nebo Miroslava Ondříčka. Tuším, že možná mnoha divákům tato jména sama o sobě nic neřeknou, ale právě ono spojení úvah kameramanů, jejich osudů a tvorby konkrétních filmů je na sérii to pozoruhodné," doplnil režisér Petr Smělík.


V cyklu promluví takové kameramanské osobnosti jako Jaromír Šofr, Jan Malíř, Vladimír Smutný, F. A. Brabec, David Ployhar a další. Výkonným producentem byl Pavel Plešák. Šestidílný cyklus vznikl ve spolupráci se Studiem FAMU a Národním technickým muzeem.