Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Sponzorským firmám se nelíbí protižidovské výstřelky na Prague Pride. Google neodsoudil antisemitismus

18:30, 14. 10. 2024
marketing Aleš Borovan

Protižidovské a protiizraelské výpady, ke kterým došlo na letošní Prague Pride (PP), budou mít podle všeho dopad na sponzorský byznys této kontroverzní akce. Jako první na antisemitské dění na PP zareaguje hlavní město Praha, která chce pozměnit svá sponzorská pravidla. Změnu oproti letošku budou žádat i některé firmy, které LGBT akci sponzorují. Část velkých sponzorů se naopak k tematice antisemitismu bála vyjádřit.

Letošního srpnového pochodu Prague Pride se zúčastnila i skupina propalestinských aktivistů s protiizraelskými transparenty pod mottem Queers for Palestine. V pozvánce na kaci přitom používali jazyk levicových extremistů: "Společně vyjádříme nesouhlas vůči propojeným systémům útlaku - imperialismu, kolonialismu, patriarchátu, rasismu, homofobii a kapitalismu." Pořadatelé Prague Pride proti antisemitským radikálům v průvodu nezakročili.

To se nelíbí pražským radním, kteří chtějí prosadit podmínku, že sponzorské peníze Pražanů nemají jít na akce, do kterých budou zapojeni podporovatelé antisemitismu, terorismu, rasismu nebo xenofobie. A pokud pořadatelé proti nim nezasáhnou, budou muset pražský sponzoring vrátit (více viz zde). Nad svými sponzorskými politikami nyní budou uvažovat i některé firmy, které PP posílají peníze. K největším partnerům akce patří Vodafone, VML, Škoda Auto, Pure Storage, Nivea, Google, Foodora, Wolt, Primeros, Mondelēz, Siemens nebo Deloitte.

Kupříkladu Vodafone jasně odsuzuje útoky proti Izraeli a zneužívání LGBT festivalu k politickým účelům. "Antisemitismus a útoky na jakýkoli autonomní stát Vodafone neschvaluje. Naším posláním je propojovat lidi bez rozdílu, netolerujeme žádnou formu násilí nebo diskriminace. Podporujeme demokratickou společnost, kde každý může být sám sebou a má rovná práva. Odmítáme zneužití festivalu k jakýmkoli jiným politickým účelům a velmi nás mrzí, že na letošním festivalu k takovému pokusu, byť nepočetnou skupinkou lidí, došlo. Jednoznačně tento pokus o zneužití odsuzujeme a distancujeme se od něj. O možném pokusu propalestinských queer aktivistů a aktivistek zapojit se do průvodu jsme se dozvěděli pár hodin před začátkem průvodu, vedení PP nás ujistilo, že jejich zapojení do průvodu nepatří mezi oficiální festivalové akce a neorganizují ho. Zároveň nás vedení PP informovalo, že jejich možnosti zásahu proti této skupině jsou velmi omezené," uvedl mluvčí českého Vodafone Ondřej Luštinec. Podle něj mobilní operátor zatím nepřehodnocuje sponzorství Prague Pride.

"Podporujeme aktivity a akce, pro které je důležitá tolerance, ohleduplnost a férový přístup k lidem bez ohledu na rozdíly, jako je pohlaví, barva pleti, vyznání a další. Jednou z takových akcí je i Prague Pride, jehož partnerem v letošním roce byla značka Proud ze skupiny Pilsner Urquell. Aktivity, které zmiňujete, jsme jako partneři nemohli nijak ovlivnit, a podle našich informací to nebylo součástí aktivit Prague Pride. Budeme se ale s organizátory bavit o podobě příštího ročníku i o podobě našeho možného partnerství," reagoval mluvčí Pilsner Urquell Zdeněk Kovář.

S organizátory akce si chtějí promluvit i zástupci sponzorujícího nábytkářského řetězce IKEA. "V IKEA podporujeme diverzitu a inkluzi lidí všech sexuálních orientací, a proto už řadu let podporujeme i Prague Pride. Mrzí nás, že někteří účastníci využili letošního pochodu pro vyjádření svých postojů k tématům, které s podporou LGBTI+ nijak nesouvisejí. S názory skupiny, kterou zmiňujete, nesouhlasíme. Nenávistné projevy jsou pro nás nepřijatelné. S organizátory Prague Pridu budeme diskutovat o tom, jak chtějí přispět k tomu, aby se obdobná situace neopakovala," uvedla Martina Hlisnikovská, equality, diversity & inclusion leader, IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Naopak k otázce antisemitismu, nepřátelství vůči Židům a Izraeli obecně a k dění na letošním Prague Pride se odmítl vyjádřit český Google a fakticky i Škoda Auto. Zástupci Škodovky poslali jen obecné PR fráze o svém "závazku k respektu, přijetí, rovnosti, rozmanitosti a vzájemnému porozumění" a o netoleranci "projevů diskriminace, homofobie, xenofobie a jiných nenávistivých aktivit".

Již v předchozích ročnících Prague Pride docházelo ke kontroverzním incidentům. V rámci akce v minulosti pochodovali pedofilové (2013, viz zde) nebo se zde vyzývalo k upalování policistů (2018, viz zde).