Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Jedno z nejvýnosnějších herních studií Bohemia Interactive slaví 25 let

12:33, 15. 10. 2024

Herní studio Bohemia Interactive (BI), které v českém herním průmyslu patří k největším a nejvýdělečnějším, v těchto dnech slaví 25 let existence. K oslavám bude patřit zítřejší koncert v pražském Obecním domě, během nějž živě zazní skladby z her Bohemia Interactive v podání Českého národního symfonického orchestru.

Fanoušci studia a jeho titulů budou mít možnost vychutnat si koncert z pohodlí domova prostřednictvím online přenosu, hard core fans mohou skladby vidět naživo přímo v koncertní síni. Speciálním koncertem vyvrcholí oslavy firmy, kterou v roce 1999 zakládali bratři Španělové - Marek a Ondřej - společně s obchodním partnerem Slavomírem Pavlíčkem (viz rozhovor dole) a dalšími dvěma společníky.

"V maloobchodě a distribuci JRC, ve kterém jsem začínal, jsem podnikal na živnostenský list. V roce 1999 jsem aktivity rozdělil na tři části: JRC - maloobchod, Bohemia Interactive Studio - vývoj her a Bohemia Interactive - vydavatel a distribuci. Distribuci jsme následně přejmenovali na Cenega, protože jsme se spojili s Poláky," vzpomínal na začátky Pavlíček.

Pavlíček s Markem Španělem postupem času vyplatili Ondřeje a další dva společníky a v posledních letech jsou uváděni jako hlavní majitelé BI. V roce 2021 zakoupil oficiálně menšinový podíl firmy čínský internetový obr Tencent, důvodem měl být průnik společnosti na čínský trh. Velikost podílu Tencentu v BI doposud nebyla oznámena.

První počítačovou hrou Bohemia Interactive byla v roce 2001 Operace Flashpoint, které se jen během prvních tří měsíců po uvedení na trh prodalo na 500 tisíc kusů.  K nejdůležitějším a nejprodávanějším herním titulům BI patří střílečka Arma 3 a survival horror/střílečka DayZ. Obou her se prodaly vysoké miliony kusů, u Army 3 navíc funguje masový prodej rozšíření/stahovatelného obsahu (DLC). V současné době "Bohemka" pracuje na vývoji dalšího velkého titulu Arma 4, datum vydání je ale zatím v nedohlednu. K hlavním trhům společnosti patří Spojené státy a země Evropské unie, které tvoří přes dvě třetiny odbytu.

Firma podle naposledy zveřejněných údajů v roce 2022 utržila cca 1,1 miliardy korun, hrubý provozní zisk EBITDA (zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací) činil 850 milionů (o rok dříve cca 820 milionů). V roce 2023 se obrat BI měl pohybovat mírně nad úrovní 1,1 miliardy. Roční prodej her by se měl pohybovat okolo 10ti milionu kusů.