Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Petr Chajda: Televizím klesá sledovanost, zdá se, že peníze inzerentů není kam umístit Podcasty

Patří k matadorům českého mediálního trhu, současně k raným spolupracovníkům Petra Kellnera, kterému v divokých 90. letech pomáhal rozjíždět ruský byznys. To člověka naučí se nebát a poradit si i v hrozivé situaci. Posledních 16 let stojí v čele českých operací Dentsu, ke kterým přidal i slovenské a maďarské - hostem podcastu První liga byl manažer Petr Chajda (ex-TV Nova, ex-TV Barrandov, Ex-TV Prima).

Co v této epizodě První ligy uslyšíte

    • Jaký je hlavní trend na reklamním a komunikačním trhu v České republice
    • Jaké pohyby nastávají v TV segmentu
    • Který mediatyp v Česku letos roste a který padá
    • Jak Petr Chajda sledoval úpadek mediální agentury Médea a další změny na trhu mediálek
    • Kde Chajda vidí výhody síťové agentury před lokální firmou
    • Jak se vyvíjejí tržby skupiny Denstu v letošním roce
    • Které nové klienty se Dentsu podařilo získat nebo obnovit
    • Jak Petr Chajda komunikuje s mateřskou centrálou Dentsu
    • Jak české Dentsu uvažuje o případné další agenturní akvizici

V době Chajdova nástupu v roce 2008 ve firmě pracovaly tři desítky zaměstnanců, aktuálně se počty pohybují okolo 500. Souhrnný roční obrat českých mediálních firem Dentsu se ohybuje okolo 4 miliard korun, což ji řadí mezi největší komunikační a marketingové firmy na tuzemském trhu. Na starosti má reklamní a mediální rozpočty takových klientů jako je Komerční banka, Ferrero, Pernod Ricard nebo makro ČR. "Myslím si, že náš obrat v letošním roce ještě stoupne. Ještě nevím o kolik. Dodatečně nám nyní na podzim nabíhají nějací klienti, které jsme vůbec nečekali a které zatím nemohu jmenovat," naznačil Chajda.

Po covidových úderech a turbulencích kolem začátku rusko-ukrajinské války v roce 2022 se zdá, že se českému marketingovému trhu v posledních letech daří. Podle posledních čísel Asociace komunikačních agentur a Asociace mediálních agentur výdaje firem, organizací a státních orgánů v České republice za marketingovou komunikaci v roce 2023 narostly o 12 procent na 145 miliard v ceníkových cenách. Pro rok 2024 ten růst měl být  8,4 procenta na 158 miliard korun.

"Trend růstu trhu zde je, ale nemyslím si, že je to hlavní, co nějakým způsobem určuje současnou dynamiku reklamního průmyslu. Problémem je pokles výkonu lineárních televizí. To je poměrně dost zásadní fakt. Sledovanost televizí klesala, klesá a ještě bude klesat. Dochází k obrovskému převisu poptávky inzerentů. Televize je stále médium, které dokáže zasáhnout publikum okamžitě, nejrychleji. Ale dochází k poměrně výraznému zdražování a zdá se, že ty peníze není kam umístit. Evidentně tady chybí třetí TV kanál, ať již komerční nebo kdyby třeba bylo možné reklamu umísťovat na Českou televizi. Pro zadavatele by bylo ideální, kdyby v Česku existoval třetí kanál. Bohužel, třetí kanál není, a všichni jsou v současné době obezřetní, co se týká vývoje lineárních televizí," tvrdí Chajda.

Podle něj tak v současné době dochází k přelivu inzertních peněz do dalších marketingových kanálů. Existující "přebytky" v segmentu televizí podle Chajdy nemá šanci absorbovat internet. "Tyto peníze se budou přelévat do jiných mediatypů, do různých sponzorství koncertů, počítačových her atd., do snahy oslovit nějakým způsobem mladší publikum. Problém je, že to bude velmi špatně měřitelné. Televize je dobře měřitelná, přesně se ví, jaký je zásah, jaké cílové skupiny, jaké věkové kategorie. Vidím tu velkou příležitost pro mediální agentury. Protože je tu velmi málo firem, které jsou schopné dát tyto věci dohromady, do jednoho velkého mediálního plánu. Mediální agentury toto budou umět," myslí si Chajda, podle kterého nyní na trhu dochází k hledání "nové rovnováhy".

Součástí tohoto pohybu bude podle Chajdy masivnější průnik, "dříve či později", reklamy do streamingu. "My vítáme jakékoliv otevírání nových možností pro reklamy. Cokoliv dalšího nového je pro celý trh pozitivní," uvedl Chajda. Stále dobře podle něj funguje venkovní a rádiová reklama, roste internet a zejména influencer marketing. "U televizí je nejproblematičtější zacílení na mladší cílovou skupinu. Asi nejvíce bitý je denní tisk. Časopisy taktéž, ale ne tolik."

První liga

Pravidelné rozhovory Aleše Borovana s lidmi, kteří v českém zábavním průmyslu, internetu, v médiích a telekomunikacích patří ke špičce. Jdeme do hloubky. Kompletní rozhovory jednou za čtrnáct dní na Forendors. Publikujeme rovněž záznamy ze zajímavých tiskových konferencí.

Předplatitel podcastu na Forendors získá:

  • celý rozhovor, tedy včetně byznysových informací a novinek v druhé, placené části, více zde
  • audio bez reklam
  • možnost klást dotazy
  • možnost stažení faktury

Bezplatná část rozhovoru na platformách: